Iasi – Palatul Culturii, aug. 2017

Era inchis (cred ca deoarece era luni), nu am putut intra inauntru.

Palatul Culturii din Iași este o clădire emblematică, construită, în perioada 1906 – 1925, în perimetrul fostei curți domnești medievale moldovenești, pe locul fostului palat domnesc. Clădirea este înscrisă în Lista monumentelor istorice și din ansamblu mai fac parte și ruinele curții domnești.

Edificiul a servit inițial drept Palat Administrativ și de Justiție. În anul 1955, destinația clădirii a fost schimbată într-una culturală, devenind gazda unor instituții culturale din Iași.

Astăzi, Palatul Culturii este sediul Complexului Muzeal Național „Moldova”, ce cuprinde Muzeul de Istorie a Moldovei (1916), Muzeul Etnografic al Moldovei (1943), Muzeul de Artă (1860), Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu” (1955), precum și Centrul de Conservare-Restaurare a Patrimoniului Cultural (1975). Până la începerea lucrărilor de renovare, în aripa de nord-est a palatului se afla sediul Bibliotecii Județene „Gheorghe Asachi” (1920).

sursa: https://ro.wikipedia.org/wiki/Palatul_Culturii_din_Ia%C8%99i

Continue reading

Salina Targu Ocna :: decembrie 2016

Am vizitat aceasta printre cele mai vechi saline din Romania. Se intra inauntru cu autobuz. Inauntru poti face diverse activitati in aer sarat: relaxare, citit, ping-pong, baschet, plimbare cu masinute (daca esti copil) sau spargerea unui ecran de aparat foto (daca esti ca mine). Exista si wifi, deci daca lucrezi ceva in care ai nevoie de internet, teoretic se poate lucra de acolo.

Salina Târgu Ocna este o salină aflată în stațiunea balneară Târgu Ocna din Județul Bacău, Moldova, România. Este a treia cea mai mare salină și una din cele mai vechi din România, ce aparține Salrom. Deține cea mai mare bază de tratament din țară, amplasată în mina Trotuș la 240 m adâncime, ce oferă condiții pentru: relaxare, mișcare și tratarea afecțiunilor respiratorii. În interior se află amenajată prima biserică ortodoxă subterană din Europa, cu hramul Sfântei Varvara. De asemenea există și un muzeu al formării și exploatării sării.

În perioada Evului Mediu salina aducea venituri importante, ceea ce a atras atenția domnitorilor moldoveni. În timpul domniei lui Ștefan cel Mare a avut loc instaurarea monopolului domnesc asupra ocnelor. […] În aceeași perioadă sarea se exporta în țări ca Polonia, Turcia, Serbia, Rusia iar din secolul XVII pe ambarcațiuni spre Egipt, Siria, Tartaria.

Sursa: https://ro.wikipedia.org/wiki/Salina_T%C3%A2rgu_Ocna

 

Continue reading