Jurnal de vacanță, mai-iunie 2023

Pe scurt:

  • Plecare din Cluj-Napoca
  • Ungaria: 3 zile la Balaton, in Tihany
  • Croatia: 4 zile langa Plitvice
  • Croatia: 3 zile la mare, in Krk
  • Croatia: o zi la Plitvice
  • Croatia: o zi la cabana in Kamanje

Am plecat din Cluj Napoca, noi 4 (cu două fetite, de 3 ani respectiv 1 an), in 29 mai. Am preferat sa folosim masina personala, caci datorita micilor pasageri au fost nevoie de cateva pauze in plus.

In aceasta vacanta am fost cazati in 4 locuri diferite asa încât să nu fie drumuri foarte lungi și să și vizitam cate ceva. Am fost foarte mulțumiți de toate cazările si de comunicarea cu proprietarii. Intrucat am fost cu copii mici, am ales ca toate să fie cu bucătărie; sotia mereu ne-a pregatit cate ceva buuun de mâncat.

Lacul Balaton, Tihany, Ungaria

Aici am stat 3 zile. Accesul in Tihany s-ar face mai rapid dinspre autostrada cu feribotul, însă noi am preferat sa mergem roata pe dupa lac intrucat voiam sa cunoastem mai bine zona.

Cazare: la Club Tihany Bungalows – un resort pe malul lacului, am avut incluse mic dejun si acces la piscina interioara/spa. Nu era inca sezonul pentru intrat în lac (din ce-am vazut la 15 iunie se deschidea), dar se putea face plajă.

Booking: https://www.booking.com/hotel/hu/club-tihany.ro.html

Activități: Fetele s-au distrat tare bine la piscina interioara (a fost si o pregatire buna pentru mare), dar ne-am bucurtat si de plimbari pe malul lacului si prin împrejurimi. La resort, aveau si cateva spatii de joaca amenajate pentru copii; au fost in lumea lor.

Tihany este o așezare veche, cu străduțe pavate, case împodobite cu flori, o biserică foarte veche (1055) – principalul obiectiv turistic, dar si alte locuri de vizitat: Muzeul de Păpuși, câmpuri de lavandă, sau pur și simplu la pas pe străduțe – ne-am oprit de multe ori să admirăm. Este și un restaurant cu o vedere foarte frumoasă către lac – Echo.

Zona Plitvice, Croatia (4 zile)

Ne-am cazat la Smoljanac aproape de lacuri (10 minute de mers cu masina) si am cumparat bitele pentru a vizita Plitvice in ziua de luni. Insa cum luni a plouat, am schimbat un pic planurile: am vizitat Plitvice la intoarcerea de la mare.

Cazare: un apartament dintr-o casă (Apartmani Jure, Smoljanac) – 10 min de mers cu mașina până la parcul cu cascade, zonă foarte liniștită, cu alte mici obiective turistice aproape.

Booking: https://www.booking.com/hotel/hr/apartmani-jure-plitviaka-jezera.ro.html

Drumetie pe malul raului Korana: am gasit la cateva minute de mers pe jos de la cazare o ruta numita “Voda rute”. Era amenajat si un traseu de biciclete foarte frumos. Se poate ajunge pe acest traseu pana la cetatea/turnul din Dreznik.

Morile de apa de la Rastoke: un muzeu cu mori de apa si cateva cascade superbe. Am cumparat direct din moara faina integrala de grau si faina de malai.

Aquarium la Karlovac: am schimbat un pic planul. Ar fi trebuit sa mergem la Plitvice, dar a plouat. Asa ca am hotarat sa mergem sa vizitam ceva in interior si sa ne vizitam Plitvice cand ne intoarcem de la mare. Acvariumul a fost cea mai buna alegere pentru o zi ploioasa.

Mai multe informatii despre Aquatika: https://www.aquariumkarlovac.com/en/homepage/

Mare, insula Krk, Croatia (3 zile)

Am fost pe mai multe plaje. Cel mai mult ne-a plăcut plaja Punta (din Punat – aici se află si cea mai îngustă străduță din lume – n-am apucat să ne oprim la poză, doar am trecut pe lânga ea, ulterior am aflat). Apoi mai sunt: Klimno, foarte ok pentru copii, vestita Baska (si foarte aglomerată), Tiha din Silo (am avut cazare in zonă), Ciziki si altele pe care le-am vazut doar. Sunt și multe plaje sălbatice. Apa nu a fost foarte caldă, însă am intrat în mare și fetita cea mare a stat destul de mult în apă.

Cazare: un apartament din Silo; desi cu stradute inguste, nu era o zona foarte aglomerata, ci chiar linistita.

Booking: https://www.booking.com/hotel/hr/apartment-ana-polje.ro.html

Am fost puțin si în Vrbnik – old town (unde am mâncat o pizza tare bună 😋).

Plitvice Lakes

Ne-am dorit mult sa vizitam Plitvice si iata ca am ajuns! Am vizitat doar o zi, de aceea am ales cel mai lung traseu pentru a putea vedea cat mai mult. Ideal ar fi totusi sa fie doua zile programate pentru vizita: cate jumate din Parc pe zi este suficient mai ales daca esti cu copii mici. Orice as spune nu ar putea sa vorbeasca mai mult ca pozele. Iar pozele surprind doar cate putin din maretia locului!

Kamanje: La cabana

Am stat doua nopti la o cabana, aproape de Zagreb (1h), într-o zonă foarte liniștită, unde mai mult ne-am odihnit, de aici am pornit spre casă. Cazarea de aici a fost cel mai mult pe gustul nostru: o casa de lemn din 1903, renovata recent. Este amenajata cu mult suflet, poposirea de aici a fost ca o calatorie in timp.

Booking: https://www.booking.com/hotel/hr/drvena-kuca-na-rijeci-kupi.ro.html

Concluzii

A fost o vacanță de care ne vom aminti cu drag, și bucuria noastră a fost că și fetele s-au adaptat foarte bine planului nostru cu mai multe obiective. Asa că, spor la călătorit cu copiii, cu siguranță le e benefic, si mai ales să petreacă timp cu părinți relaxați 🏝️

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.