Ni s-a vorbit la superlativ despre Bukovel: 65 km de pârtii de toate dificultățile, cazare și mâncare ieftină. Deși n-am mai (prea) schiat, am considerat ca e momentul sa încercăm. Asa ca iată-ne porniți din Cluj Napoca spre Bukovel, sâmbătă seara.
La graniță
Am ieșit pe la Sighet. In partea română ni s-au controlat actele: pașapoartele și cartea de identitate a mașinii (talonul). Atentie: talonul trebuie sa fie pe numele tau, altfel trebuie procura, alea-alea.
La ucrainieni a început partea distractiva: ei așteaptă sa primească “tradiția” (5 lei/mașină, în vreo 4-5 locuri; total: 20-25 lei). Nu-i stress; dacă nu știi cum se face, îți cer ei într-o română minimală: “tradiția?”, “ceva bani?” sau “dă ceva!”. În rest, totul bine.
Drumurile
Drumurile sunt de tot felul: pavaj (câțiva km după vamă), cu gropi (cam toate) și destul de bune (în apropiere de Bukovel). Marcate într-un sigur fel: deloc.
Cazare și mancare
Ieftine. Complex turistic cu cabanute rustice. Dormit la căldură, mâncat bine și bun. Am fost cazați la 24 km de Bukovel, cazarea a 14 persoane pentru 3 nopți a fost în jur de 270 euro.
Comunicare
Te înțelegi foarte bine cu oamenii de acolo, cu condiția sa știi ucrainiana sau rusa. În rest, orice limba ai sti nu-ți este de mare folos.
Mare grijă: întrucât ei nu sunt în UE, picăturile de internet le plătești cu saci de bani. Asa ca nu te baza pe google translate online. Eu mi-am instalat Google translate offline, cu download de dicționar ucrainian. Asa a mers treaba bine.
Dap, au litere din acelea întortocheate. Dacă vrei sa ți se poată și adresa ucrainianul, pune-ți în prealabil și tastatura ucrainiana.
Adițional mi-am instalat o aplicație de OCR ca să pot scana texte și apoi sa le traduc. Important este sa meargă și off-line. După mai multe încercări, cea mai buna mi s-a părut Text Fairy.
Bukovel
A fost mai frumos decât ni s-a spus. Pârtii întreținute, atât pentru începători cât și pentru avansați: albastre, roșii, negre. Am scăpat întreg, deci e bine! Tare fain a mai fost!
Ca începător, pot spune ca a fost unul dintre cele mai potrivite locuri unde sa învăț. Am venit din Bukovel cu un microb in plus: schiatul. Una peste asta, abia așteptam să ne întoarcem.
Later edit:
Despre bani (si motorina)
Am inteles ca pentru orice operatiune cu cardul se iau comisionare mari, asa ca nu am folosit card in Ucraina, am folosit doar cash. Primul loc unde am schimbat bani este imediat dupa vama la un magazin non-stop. Magazinul este pe partea dreapta, dupa o curba mare spre dreapta, in prima localitate dupa vama (asa am primit si noi indicatii, asa am gasit).
Motorina si benzina sunt semnificativ mai ieftine decat in Romania, asa ca am oprit la primul peco (la iesirea din prima localitate, pe partea dreapta) si am alimentat. Motorina cu 3.18 lei litrul. Nu am avut probleme cu ea (oricum, la drumurile lor nu prea aveam cum sa-mi dau seama ca trage bine masina sau nu).
(primul punct – vama; al doilea punct – magazinul; al treilea punct – statia peco)
Ca idee, nu schimba prea multi bani la magazinul acesta. In Bukovel vei gasi case de schimb unde poti schimba la un curs valutar mai bun. In Bukovel am vazut cel putin trei case de shimb valutar in localitate, unii au schimbat si la ceva restaurant(?) pe partie. Am inteles ca mai exista o posibilitate convenabila la Vila Vlad, in Bukovel. Peste tot s-a putut schimba din lei, euro, dolari.
La intoarcere, am oprit intr-un magazin mai mic si am cumparat toti covrigii de acolo; cu banii ramasi, ultima oprire a fost la statia peco unde am pus motorina de toti.
Navigare & GPS
Intrucat nu am avut internet pe mobil (nu imi permiteam la 15euro/1MB), am folosit HERE WeGo cu harta pentru Ucraina downloadata in prealabil (se pot downloada hartile pentru regiunea respectiva, nu are rost sa downloadezi tot). De asemenea, am mai folosit din cand in cand maps.me (tot cu harta offline, downloadata in prealabil).
Later Edit (dec. 2018)
Politia
Mare, mare grija la STOP-urile de control vamal (sau ce sunt). De la vama din Sighet pana la Bukovel sunt doua, sunt marcate cu un indicator STOP mai mic decat cel clasic, rotund. Putin dupa indicatorul de stop o sa vezi si un birou/ghereta/casuta in care stau politistii.
Ideea este sa opresti musai la indicator si sa astepti sa-ti faca cineva semn ca poti trece. Daca nu e nimeni, treci incet dupa ce ai asteptat cateva momente. Atentie! Poti sa ai impresia ca nu e nimeni, dar sa stea la panda.
Mai pe larg aici: https://alexb.ro/2018/12/ucraina-dec-2018-stop-protokol-euro/
Salut, cum ii la plata cu cardul? Am auzit tot felul de povesti cum de genul, comisioane imense?
Salut! Am adaugat ceva informatii despre bani la sfarsitul articolului., mi-a scapat cand l-am scris. Sper sa-ti fie de folos.