Și totuși…

Un tovaras de lucru a aflat o veste mare: va avea prunc.

Desi se stie ca in general barbatul si-ar dori ca odrasla sa fie baiat, omul nostru a zis: “Nu conteaza ce o sa fie. Sa fie numa’ sănatos!” (cu accent, se intelege, pe varianta la genul masculin: sănătos!).

Continue reading

Programatorii şi mesajele de (t)eroare

Pentru un programator conteaza in primul rand ca aplicatia sa functioneze corect. Erorilor din aplicatie le atribuie anumite coduri  pentru a le putea indetifica mai usor. La urma urmei, programatorul e mai prieten cu cifrele decat cu literele.

Utilizatorului aplicatiei insa trebuie sa i se spuna ceea ce a gresit. Si nu poti sa-i trantesti un cod de eroare doar, ca nu o sa inteleaga nimic (ca sunt si alte erori in afara de celebra 404). Frumos este sa pui un text concis si sugestiv, scurt si clar.

Aici insă ar fi totusi indicat sa nu fie lasate lucrurile pe mana programatorului. De ce? Iata cateva exemple concludente in ceea ce priveste destoincia unui programator in a se juca cu cuvintele… sau cel putin maiastra-i creativitate.

“Eroare la clonarea persoanei.” :: Nimic legat de genetica; era vorba despre erori la copierea informatiilor unei persoane.

“Eroare la salvarea copilului: Copilul nu are familie.” :: Nu, nu despre pompieri; tot ca mai sus, erori la salvarea datelor despre copil.

“Părintele este invalid.” :: Nu chestii legate de biologie (stii… biolog == olog de ambele picioare). Nu! Nu se selectase parintele intr-un dropdown list de pe interfata.

Continue reading

Programatorul față cu testerul

Programatorul este cel care pentru orice problema cauta solutii; testerul este cel care pentru orice solutie gaseste probleme.

Din pricina ca ni se schimba testerii in firma (una pleaca, altul vine), m-am gandit sa scriu cateva din scuzele des folosite de programatori atunci cand testerul gaseste cate o gânganie (“bug”, in romana). Si spre reamintirea celei care pleaca, dar si spre invatatura celui care vine, o sa dau si o talmacire din punctul de vedere al programatorului; o sa deslusim deci ideea de dincolo de cuvinte.

“La calculatorul meu merge!” :: Adica, problema nu-i aplicatia scrisa de mine, ci calculatorul tau.

“O fi ceva cu serverul…” :: Desigur, ceva probleme de retea si/sau hard; dar in nici un caz nu se intampla din cauza programului scris de mine.

“Deja am fixat!” :: Acesta este un raspuns de triumf, de victorie. Una din bucuriile oricarui programator este sa prinda un bug inaintea testerului.

“Pe ce versiune testezi?” :: Intrebare uneori retorica, menita sa insinueze faptul ca testerul are pretentii prea mari de la o versiune neactualizata a softului. Continue reading

(a)normalități :: programatorii și mașinile

Cunosc un mare programator (1.90 m, deci era mare, da?) căruia ii placea ca marca de masina, alta si nimic, decat MATIZ (stii tu… masina din aia care oricum o intorci tot atata e de lunga). Si de aia si-a cumparat!

Dar nu si-a cumparat-o pentru a veni cu ea la birou in loc de a veni cu bicicleta pe timp de ploaie, ci pentru a merge cu ea la munte. IARNA!

Si cum sa o testeze daca poate dormi in ea? Cel mai bun test – nu ai sa banuiesti – a fost sa doarma o noapte in fata blocului. Si a venit bucuros a doua zi la lucru, exprimand astfel faptul ca testul a fost incununat de succes.

 

Si mai stiu ca acelasi programator Continue reading

Rolul unui programator

Programatorul este un creator de universuri pentru care doar el este responsabil. Universuri de complexitate practic nelimitată pot fi create sub forma programelor de calculator.  (Joseph Weizenbaum)

Programatorul este o persoana care iti rezolva o problema despre care nu stiai ca o ai, intr-un mod pe care nu-l intelegi. Continue reading