Într-o excursie făcută în Italia am avut mai multe porții duble:
– doua rânduri de bilete de avion pentru întoarcere
– doua rânduri de mașini inchiriate
– doua cazări (sau chiar trei)
Mărunțișuri? Nu chiar.
După cum intuiești, nu era de o neapărată nevoie de toate astea. Cumva oamenii se mai descurca și cu un singur rand de cheltuieli.
“Când pierzi, nu pierde lecția” a zis un om isteț. Așadar, cu ce lectii am rămas?
1. Planifica din timp. E bine sa știi de la început ce vrei sa faci în excursie, de câte zile ai nevoie, ce vrei sa vizitezi în fiecare zi. Asta te ajuta sa cumperi biletele de care ai nevoie la avion; cumpărate din timp sunt mai ieftine. Schimbarea datei pentru un bilet de avion se poate sa fie mai scumpa decât biletul în sine. Noi, de exemplu, am preferat sa cumpărăm alte bilete. Idem in cazul mașinilor închiriate.
2. Atenție la prelungirea excursiei. Dacă prelungirea excursiei implica cumpărarea altor bilete de avion, alte cazări, modificarea contractelor pentru mașinile inchiriate, s-ar putea ca deși prelungirea e doar de o zi sa te coste cât toată excursia. Este ideal sa cumperi de la început exact ce ai nevoie, decat sa modifici pe parcurs și sa fii nevoit sa cumperi la un preț semnificativ mai mare.
3. Atenție sporita la detalii: orele de checkin la hotel, necesitatea unui card DE CREDIT la închirierea unei mașini sunt detalii care contează. Sa nu mai zicem despre localități cu nume asemănătoare aflate la câteva sute de km distanta.
4. Urmează regulile. Respecta orele de checkin, altfel riști sa ajungi sa dormi în strada. Dacă zice in contract ca șoferul trebuie sa aibă card de credit, nu bănui ca se poate și cu alte carduri sau cu carduri de credit pe alte nume.
5. Asigură-te de bunăvoința omului. Dacă ești pus într-o situație în care nu poți respectata o regula la litera, asigură-te ca cel cu care ai contract este de acord cu modificarea. Sunt situații în care omul nu este binevoitor și profita la maxim de neatenția ta. De exemplu: dacă ai cazare undeva unde checkin-ul se închide la ora 23:00, nu e suficient sa trimiți notificare din aplicația de booking.com și sa te gândești ca dacă omul nu răspunde înseamnă că e de acord. Nu! Contactează-l și întreabă-l. Nu te gândi ca buni sunt banii de pe orice card, bani sa fie. Întreaba înainte.
6. Schimbarea planului în timpul excursiei. Mare atenție la unele schimbări în timpul excursiei, schimbări care ar putea aduce întârzieri de timp. Atunci când călătorești cu un grup, este onest sa te gândești ca schimbarea ta de planuri sa nu întârzie tot grupul. Întârzierile uneori costa.
7. Mare atenție la decizii luate când ești obosit. Dacă ești obosit, ar fi bine sa dormi. Alternativa este sa te plimbi bezmetic din loc în loc în loc, îți sporești oboseala, riști sa iei decizii greșite.
În rest, totul bine.