„Tacerea-i de aur” zice o vorba in popor. Doar ca nu tot timpul este asa; asa cred eu.
Adicatelea exista unele cazuri cand se cere de la tine sa vorbesti, insa tu preferi aurul: aurul tacerii!
Oare de ce? Care ar fi avantajele tacerii? Hai sa ne uitam la cateva:
1. Nu te mandresti. Asa ti se pare tie, ca daca taci esti bland, smerit si umil. Nu te mandresti ca si acela care are mereu de spus ceva, mereu de dat o invatatura. Daca ti se cere parerea cu privire la un lucru nitel mai complicat, doar nu o sa te lansezi tu in explicatii! Mai bine umil. Oricum, altul vorbeste mai bine ca tine, stie aranja cuvintele mai bine, tu esti mai… mai smerit. Asa ca preferi sa taci.
2. Deasupra tuturor. Sau poate din contra: consideri ca ti se cere parerea cu privire la ceva prea simplu. Nu te poti cobori TU la nivelul intrebarii puse sau – de ce nu? – la nivelul nostru. Tu alegi sa priveghezi dezbaterea de undeva de sus, de pe gardul atotstiintei tale si sa tii scorul. Cine mai e ca tine, a? Sa stii ca noi, la randu-ne, stim ca tu stii si simtim ca e prea simplu pentru tine. Dar ce sa-i faci?… Poate altadata va fi mai complicat si atunci vei vorbi… Poate…
3. Nu deranjezi. De ce sa-i pui tu pe ceilalti in dificultatea de a te intelege ce vrei sa zici? Nu mai bine taci si nu-i deranjezi? Sau poate ar trebui sa zici ceva impotriva, dar… dar mai bine taci. Nu faci tulburare.
4. Castigi atentia. Intr-un context in care se doreste ca toti sa participe la discutie, cand vii tu – tu, care ai placerea sa taci – prin tacere atragi atentia asupra ta! Poate chiar iti place sa fii rugat sa zici si tu ceva. Si daca starui mult in tacere, sa vezi ce atenti vom fi noi cand totusi vei zice ceva, chiar si in soapta. „WOW! Zice si domnia sa ceva!” si toti vom inchide gurile si vom casca urechile.
5. Nu gresesti. Cu cat cineva vorbeste mai mult, cu atat creste posibilitatea de a gresi. Tacerea ta reduce la zero aceasta posibilitate. Clar. Si acest lucru iti este deosebit de confortabil, mai ales ca pentru tine ar fi ceva foarte umilitor ca sa zici ceva gresit.
6. Nu prelunjesti programul. De multe ori, se intampla ca timpul sa ne stea impotriva si sa depasim timpul alocat unei discutii. Ei bine, niciodata asta nu se va intampla asta din cauza ta. Daca taci.
7. Ghiocel. Ghiocelul este frumos. Incontestabil. Cand taci, doar nu stai semet ca un brad. Iei pozitia ghiocelului, pozitie care iti aduce un farmec aparte… In plus, „capul plecat, sabia nu-l taie…”. Si daca ai si colegi de tacere, atunci sunteti ca un buchet de ghiocei. Frumos, chiar daca ghioceii isi mai hlobănează capetele si/sau isi susotesc la ureche. Pe dupa palma, pentru ca noi, traitorii de rand, sa nu patrundem adâncile voastre chibzuieli.
Or mai fi si altele…
Dar mai bine taceam.