Sunt multe lucruri care s-au inventat pentru a ne face viata mai usoara. Ele vin in ajutorul nostru ca extensii ale unor functii si/sau organe ale trupului nostru, amplifica puterile trupului, usurandu-ne viata.
De exemplu, bicicleta ne ajuta sa mergem mai repede. Tot la fel masina ne ajuta sa mergem mai repede. Asadar, acestea sunt extensii ale organelor locomotoare.
Un alt exemplu, calculatorul de buzunar. Desi un instrument mic, ne ajuta sa facem calculele mai repede.
Doar ca intervine un fenomen foarte interesant: folosite prea mult, unele extensii se transforma in proteze.
Sunt multe cazuri de oameni, care in urma faptului ca au umblat doar cu masina, au ajuns la probleme grave cu pricioarele. Iata deci, ca spre deosebire de bicicleta care antreneaza muschii, automobilul se poate transforma in proteza.
La fel in cazul calculatorului: e plina lumea de oameni care nu mai stiu face rapid calcule matematice simple. Calculatorul este pentru ei o proteza.
Acuma, gresesc daca-i numesc pe acestia „distrusi de masina”? Sau daca ii numesc „distrusi de calculator”?
Sau telefonul nu poate deveni o proteza?! Eu zic ca daca este folosit ca in pozele de aici, atunci este proteza! „Poate deveni” am zis, da? Nu consider ca toti care folosesc telefonul sunt distrusi, dar pot deveni niste distrusi. M-am facut inteles acuma?
Asa ca nu te mai mira ca i-am numit „distrusi de michiduta”.
Pentru ca atunci cand michiduta devine mai importanta decat cei de langa tine, esti un distrus, asta esti! Distrus de (o) michiduta!
Va urma…
PS. Recomand a se citi capitolul „Dependenta, ca amputare a puterilor si capacitatilor mentale” din cartea „Efectele televiziunii asupra mintii umane”, de Virgiliu Gheorghe.