Tehnologia şi/sau Cartea

Au fost timpuri cand ai fi data orice ca sa ai Cartea. Traim timpuri cand oricine poate avea Cartea, fiind azi mai raspandita ca oricand.

Au fost vremuri cand daca citeai Cartea riscai sa-ti pierzi viata. Traim vremuri cand oricine o poate citi liber, dar niciodata Cartea nu a fost mai necitita ca azi.

Desi imi place tehnologia (lucrez in domeniu), nu pot sa nu atrag atentia la cateva pericole pe care le aduce tehnologia atunci cand este folosita pentru a studia Cartea. Pare-mi-se ca atunci cand calculatoarele nu erau pline de Scripturi, minţile noastre erau mai pline de Scripturi. De ce?

1. Variantele electronice.

Dupa caz, calculatoarele, laptopurile, tabletele, smartphone-urile pare-se la prima vedere ca ne ajuta foarte mult. Ai acces rapid la versete, navighezi intre trimiteri printr-un click, ai la dispozitie o gramada de traduceri, ai comentarii biblice si, desigur, poti cauta cuvinte si expresii cat ai clipi. In plus, telefonul incape in orice poşetă, spre deosebire de Carte, nu-i asa?

Problema care o vad este ca te Continue reading

Prieten al cărţii

Pe vremuri a fost primar in Gârda, langa Scarisoara. Om vorbit de bine si respectat si acum de sateni.

S-a asezat langa mine. Din cine stie ce motive (desi am vagi banuieli), a simtit nevoia sa-mi arate ce poarta in portofel. Un act de aproape jumate de veac!

“Oridecate ori am vazut o carte, am luat-o si am deschis-o la mijloc. Daca am gasit cuvinte potrivite, am pastrat-o; daca nu, am lasat-o” mi-a destainuit dumnealui secretul sau.

Mi-au trecut prin minte cel putin 3 intrebari:

Continue reading