Păcatul din neîncredințare

Tot ce nu vine din încredinţare e păcat. 

Romani 14:23 up

Am vazut ca termenul “încredinţare” in versetul de mai sus naste tot felul de teorii. Chiar am auzit in mai multe predici pusa intrebarea “Care este diferenta dintre incredintare si credinta?”, iar apoi ni se explica in cuvinte foarte frumoase ce este incredintarea: ba ca se refera la convingere personala, ba ca este o incredere puternica ca ceea ce faci este bine, ba ca este vorba despre constiinta. Oricum, ideea este ca incredintarea este diferita de credinta (am auzit de cateva ori chiar spunandu-se “este o maaaaare diferenta intre ele”).

Apoi, pentru ca prezentarea sa fie si mai fascinanta, se trece de la singularul “incredintare” din verset la plurarul “incredintari“. Ni se spune ca ar exista unele pacate care sunt relativizate de unele “incredintari” personale: pentru unul s-ar putea sa fie pacat, pentru altul s-ar putea sa nu fie pacat. Principiul are valabilitate generala, zice; iar incredintarile au valabilitate personala.

In fine, am mai vazut ca unii citeaza gresit acest verset: “Tot ce vine din incredintare nu este pacat”. Ceea ce este o eroare logica, nu doar o citare gresita.

Cumva, insa, de fiecare data vorbitorul uita de definitia consacrata a credintei din Evrei 11:1: Şi credinţa este o încredere neclintită în lucrurile nădăjduite, o puternică încredinţare despre lucrurile care nu se văd. Din acest verset imi dau seama ca termenii cel mult se completeaza, se explica unul pe altul, nu ca ar fi “o maaaare diferenta” intre ei.

Am fost la o masa unde un frate penticostal explica comesenilor ca pentru el este pacat sa manance carne de porc, caci are aceasta incredintare. Daca nu ar avea-o, nu considera ca ar fi pacat. La care cineva de la masa i-a spus: “Dar sarmale ai mancat…”. El, usor nedumerit: “Dar erau cu carne de porc?…”. Zice sora: “Da!”. Si-atunci am vazut cum functioneaza principiul acesta cu incredintarea personala: “Ei, bine. Eu am avut incredintarea ca nu-s cu carne de porc.”.

Continue reading

Citit “În căutarea certitudinii”

Am citit cartea “În căutarea certitudinii”, de Josh McDowell & Thomas Williams, 162 pagini.

exista-adevar

Este o carte excelenta in care autorii abordeaza problema adevarului.

Conteaza ce credem? Cine stabileste ce este adevarat? Pot exista adevaruri care sa fie relative la persoane? Putem avea inceredere in ce gandim? Care este relatia dintre ratiune si credinta? Iata cateva intrebari la care raspund autorii.

7 citate din carte:

“Oamenii pot sa sustina ‘adevaruri’ diferite numai daca nu cred cu adevarat in niciunul dintre ele.”

“Nu este nevoie sa-ti lasi creierul la intrarea in biserica atunci cand devii credincios. Si nici nu trebuie sa intorci spatele bucuriilor vietii.”

Continue reading

Cumpătare, dreptate şi evlavie

In cercurile crestine, nu de putine ori am auzit discutandu-se despre faptul ca acum nu mai suntem sub Lege, ci sub Har. Adicatelea, pana la Isus a fost Legea si de atunci a venit Harul.

Dar oare Harul este in opozitie cu Legea? Daca suntem sub Har, nu mai trebuie sa ascultam poruncile LUI?

Dar hai sa lasam Cuvantul sa-si spuna cuvantul:

Caci harul lui Dumnezeu, care aduce mantuire pentru toti oamenii, a fost aratat si ne invata s-o rupem cu paganatatea si cu poftele lumesti si sa traim in veacul de acum cu cumpatare, dreptate si evlavie. (Tit 2:11-12)

Continue reading

Stea şi Sceptru

In urma cu sute de ani, un om ciudat de felul lui a scris niste cuvinte care sunt foarte cunoscute celui care citeste Cartea:

Îl văd, dar nu acum;
Îl privesc, dar nu de aproape;
O stea răsare din Iacov,
Un sceptru se ridică din Israel.
(Numeri 24:17)

Ce or fi insemnand aceste cuvinte? Evident, este o profetie mesianica, dar cred ca mult mai mult de atat. Cred ca aici sunt date cateva principii celor care-L asteapta. Continue reading

Citit: “Credinţa şi faptele”

(Nu doar) Pentru ca in ultima vreme am asistat la multe discutii despre credinta si/sau fapte, am decis sa citesc cartea “Credinta si faptele”. Este o compilatie din scrierile lui Ellen White; are 107 pagini. O recomand cu incredere celor interesati de subiect.

Cuprinde 18 scrieri cu privire la acest subiect, publicate intre Continue reading

Citit: Raţiuni ale inimii

Tocmai am terminat de citit “Ratiuni ale inimii [o filosofie a credintei]” de Clifford Goldstein.

Intr-adevar, multa filosofie. Nu-i nici pe departe cea mai usoara carte de citit. :)

Cuprins:

1. Jucariile mortii
2. Dilema chimica
3. Salturi cuantice
4. “Dar copilasii, cum ramane cu ei?”
5. Durerea altor oameni
6. Copilul, nealterat
7. Constante fundamentale
8. Divizorul etern
9. Ori/ori

Cateva citate din carte:

“‘Legile naturii”, scria Whitman, ‘nu-si cer niciodata iertare.’ Si, cu siguranta, nu noua.” Continue reading