Făţarnicul cu facebook

1. Luati seama sa nu va indepliniti neprihanirea voastra inaintea oamenilor, ca sa fiti vazuti de ei; altminteri, nu veti avea rasplata de la Tatal vostru care este in ceruri.

2. Tu, dar, cand faci milostenie, nu suna cu trambita inaintea ta, cum fac fatarnicii, in sinagogi si in ulite, pentru ca sa fie slaviti de oameni. Adevarat va spun ca si-au luat rasplata.

3. Ci tu, cand faci milostenie, sa nu stie stanga ta ce face dreapta,

4. pentru ca milostenia ta sa fie facuta in ascuns; si Tatal tau, care vede in ascuns, iti va rasplati.

5. Cand va rugati, sa nu fiti ca fatarnicii, carora le place sa se roage stand in picioare in sinagogi si la colturile ulitelor, pentru ca sa fie vazuti de oameni. Adevarat va spun ca si-au luat rasplata.

6. Ci tu, cand te rogi, intra in odaita ta, incuie-ti usa si roaga-te Tatalui tau, care este in ascuns; si Tatal tau, care vede in ascuns, iti va rasplati.

(Matei 6:1-6)

1. Daca deschid Cartea Feţelor mult mai des decat Cartea Cărţilor, daca Cartea cu Feţe o citesc zilnic, iar de Cartea cu Carţi imi amintesc cam o data pe saptamana, daca facebookul il duc cu mine peste tot, iar Biblia mi-o las la biserica, nu sunt altceva decat un făţarnic ordinar.

2. Daca share-uiesc imagini cu versete sau paragrafe din scrierile sfinte pe facebook, in timp ce nu am un plan de citire si studiere al Cartilor, neprihanirea mea este doar de vazul oamenilor. Sunt un făţarnic nenorocit.

3. Daca sunt un mare milostiv pe facebook si share-uiesc imagini pentru a ajuta copii cu cancer Continue reading

E bun facebook-ul?

In luna mai am fost la o tabara la Căciulata, intre olteni precum am zis.

Invitat special a fost pastorul Adrian Finaru, stabilit in America de-o vreme. A stiut sa se apropie de tineri, a raspuns cu sinceritate si fara ocolisuri la toate intrebarile care i s-au pus.

Printre altele, a fost intrebat ce parere are despre facebook.

M-a luat prin surprindere raspunsul sau, bine a facut ca a detaliat. Il redau mai jos, sper sa fi retinut esentialul.

Facebook? Pentru bine facebook-ul este foarte bun si folositor!

De ce spun asta? Continue reading

Biblia şi internetul

Eu cred ca sunt cateva versete in Biblie care vorbesc despre activitatile pe care le desfasuram frecvent pe internet. Desigur, versetele la care ma voi referi au aplicabilitate in alte domenii in primul rand, insa eu cred ca principiile se pot aplica si la internet.

 

1. Despre Yahoo Messenger (si altele asemenea):

„Oriunde se munceste este si castig, dar oriunde numai se vorbeste, este lipsa.”  (Prov.14:23)

 

2. Despre youtube (si altele la fel):

Continue reading

Clickăita

Dupa cum era de astepat, in aceasta epoca dominata de calculatoare au aparut multe boli (la oameni, nu la calculatoare!) legate de acest domeniu.

Una din ele este clickăita. Clickăita are drept cauze pricipale facebookălita si y-messengerita. Predispusi spre boala sunt cei cu un nivel scazut al IQ-ului, dar un nivel ridicat de credulitate. Sunt lesne crezatori, adicatelea. Pun la inima tot ce le vad ochii.

Simptomele clickăitei sunt urmatoarele: Continue reading

Profesorii şi facebook-ul

Daca e luni, este momentul pentru zambetul de luni.

Azi o frantura de discutie de pe forumul profesorilor. Subiectul: „virusarea” facebook-ului.

dena: (17 Mar 2012, 05:54 PM):
voua va merge facebook-ul?
ca la mine apare”Your account is currently unavailable due to a site issue. We expect this to be resolved shortly. Please try again in a few hours.” Continue reading

Tot mai rău fără rău…

Nu-s de acord cu vorba din titlu, dar azi dimineata mi-am dat seama ca uneori parca ar fi adevarata. Parca…

Ce s-a intamplat. Ies din bloc. Desi nu-mi prea cunosc vecinii, atata lucru tot sunt si eu in stare sa observ: cam putine masini in parcare. Ma uit la ceas, pare ok. Ma gandeam ca poate m-am trezit mai tarziu fara sa-mi dau seama. Mai, da’ unde or fi plecati astia?! Continue reading

„DND. facebook”

Da, am trait s-o vad si pe asta. Intru asta seara pe yahoo messenger si imi sare in ochi acest falnic status la o friendă: „dnd. facebook”.

1. Cat trebuie sa fii de distrus de facebook pentru a spune „nu ma deranja. sunt ocupat cu facebook-ul”?!

2. Ce căuta aia prin lista mea? Acuma nu mai caută… Ah, chiar, a trecut moda cu „dnd dushuletz” sau au zburat toti aceia din lista?

3. Cum poti sa fii utilizator de facebook, fara a cadea in capcana de a fi utilizat de facebook?

‘Utilizator’  oare vine de la ‘a face util un lucru’? Daca ar fi asa, poti face util facebook-ul? Sugestii?

Pe de alta parte, mi se pare mie ca daca utilizezi ceva, acel ceva te costa si, in cazul fericit, scoti ceva profit din ‘afacere’… Ai platit ceva cand ti-ai facut cont? Ce ai castigat folosind facebook-ul? Cum simti: castigi TU ceva din facebook sau altii castiga pe urma ta?… La urma urmei, esti utilizator sau utilizat?

Si iarasi ma gandesc care ar fi cel mai bun cuvant romanesc pentru utilizatii de facebook. Posibile variante: feisbucari, feisbucălari, feisbucăi, feisbucălăi, feisbucişti, feisbucălişti, feisbucilici, feisbucilari, feisbucizari, feisbuci… gata. m-am saturat! Evident (sau: mai mult ca evident) fiecare forma are si varianta de feminin. Incercati si voi.

Si chiar asa, verbul in romana care ar fi?

a feisbucăli (eu feisbucălesc, tu feisbucăleşti, el/ea feisbucăleşte, noi feisbucălim, voi feisbucăliţi, ei/ele feisbucălesc)

sau

– a feisbucăliza (eu feisbucălizez, tu feisbucălizezi, el/ea feisbucălizează, noi feisbucălizăm, voi feisbucălizaţi, ei/ele feisbucălizează)

sau

– a feisbuciza (eu feisbucizez, tu feisbucizezi, el/ea feisbucizează, noi feisbucizăm, voi feisbucizaţi, ei/ele feisbucizează)

La alegere! Care verb crezi ca exprima mai bine ceea ce faci tu pe facebook?

 

Eu zic asa: lasa feisbucălizarea, feisbucizarea, feisbuci cum vrei sa-i zici! Nu uita sa socializezi. Lasa friendsii! Nu uita de prieteni! Un suc, un ping-pong, ceva?