Raymond Vancu despre muzica

Marius Cruceru facea o buna observatie: daca vrei sa te certi cu cineva, vorbeste despre muzica. Am urmarit cu atentie video-urile de mai jos, sunt informatii cel putin bine de stiut, daca nu de luat in considerare.

Cine este Raymond Vancu? Si eu mi-am pus aceasta intrebare. Dumnealui spune ca a ramas cunoscut ca “Raymond de la Proconsul”. In primul video vei afla povestea lui de viata: de la un copil pasionat de muzica pana la producator muzical.

In al doilea video despre decandenta muzicii laice, am fost fascinat despre cum povesteste ca s-a facut mai demult muzica spre deosebire de cum se face acum. Printre altele spunea ca ceea ce unii numesc decadenta este numit de altii progres.

Continue reading

Citit: “Înconjurînd Muntele Fericirilor”

Am citit cartea “Înconjurînd Muntele Fericirilor – O abordare periegetică a Predicii de pe Munte”, 254 pagini, de Marius David Cruceru.

predica

Cartea este un altfel de comentariu asupra Predicii de pe Munte, altfel de cuvinte despre cele “aproximativ doua mii de cuvinte care au schimbat radical lumea in care ne aflam” (pag. 40).

Ca in cartea “Intoarcerea din Oglinda” de acelasi autor, de la bun inceput ni se da de inteles ca pentru a intelege lumea LUI, trebuie sa privim lucrurile intoarse, caci “totul se intampla pe dos” (pag. 55).

Continue reading

Pe Paleu cu oameni faini

Am fost azi cu bicicleta pe Paleu cu doi tovarasi de lucru. Si acestia-s oameni faini, dar nu despre ei vreau sa vorbesc acum (ca o sa le creasca coarne, si apoi va fi greu cu ei), ci despre al treilea.

Sa le iau pe rand:

* Album: Cand eram in facultate am pus mana pe un album de muzica cu chitara, niste Psalmi pusi pe muzica si cantati. Albumul era alsolut diferit de tot ce ascultasem inainte in muzica crestina.

* Blog: Dupa ce am terminat faculta, am dat din intamplare peste un blog: “La pătrăţosu”. Am fost de-a dreptul uimit de felul in care aranjeaza cuvintele; combina cu maiestrie umorul, ironia pe de o parte, dar era si incisiv si direct pe de alta parte. Nu se sfia sa spuna lucrurilor pe nume, dar stia si sa filosofeze (‘filosofia’ inseamna ‘prienten al intelepciunii’, da?) in mod placut. Pentru mine era o delectare sa-l citesc.

Ca o scurta demostratie, iata – ceea ce eu am numit – o descriere a blogului:

Dacă înmulţim lumea cu lumea ,teoretic doar, atunci rezultă o lume la pătrat.

Dacă înmulţim lumea mea cu lumea ta atunci avem o lume la pătrat. Este lumea mea mai bogată şi lumea ta, mai plină. Eu schimb lumea ta şi lumea ta schimbă lumea mea în fel şi număr.

Lumea mea şi lumea ta, îmbogăţită cu lumea lui Dumnezeu este o lume la cub. Este cu aceeşi măsură pe lungime, cum este şi pe înălţime, cum este şi pe adîncime.

Continue reading