Saul și țepușul

„Cine eşti Tu, Doamne?”, a răspuns el. Şi Domnul a zis: „Eu sunt Isus pe care-L prigoneşti. Ţi-ar fi greu să arunci înapoi cu piciorul într-un ţepuş.” Faptele Apostolilor 9:5

Am căzut cu toţii la pământ; şi eu am auzit un glas care-mi zicea în limba evreiască: „Saule, Saule, pentru ce Mă prigoneşti? Îţi este greu să arunci cu piciorul înapoi în vârful unui ţepuş.” Faptele Apostolilor 26:14

Mereu am auzit in predici (unele chiar foarte frumoase) ca aici este o intrebare: „Ţi-ar fi greu să arunci înapoi cu piciorul într-un ţepuş?”. De obicei se explica ca aceasta „intrebare” i-a fost pusa lui Saul pentru a-l constientiza ce grea va fi viata daca-L va accepta pe Christos si apoi se fac unele aplicatii pentru noi azi.

De remarcat insa ca in text nu este o intrebare, ci o constatare, o afirmatie! In ambele texte, in Bibliile verificate de mine, fraza este mereu afirmativa, nu interogativa. Inlaturarea acestei confuzii nu neaparat anuleaza concluziile. Dar este bine sa fim atenti la orice frantura de slova din Cuvant. Uneori, textul capata noi intelesuri cand observam aceste amanunte.

Continue reading

Neamul şi Biserica

Ce-am invatat oare din viata lui Pavel, daca dupa 3 (trei) luni de zile de studiu confundam iudeii cu Biserica?

Este drept ca unora le-ar placea ca Biserica sa fie unita cu Statul, dar asa greu sa intelege diferenta dintre Neam si Biserica, dintre iudei si biserica, dintre români si biserica?

Cum putem sa spunem ca „iudeii, adica biserica sa, l-au prigonit pe Pavel”?

Continue reading

Pavel :: l-a muşcat şarpele sau nu?

La studiul biblic de saptamana trecuta s-a studiat printre altele si urmatorul pasaj:

1. Dupa ce am scapat de primejdie, am aflat ca ostrovul se chema Malta.
2. Barbarii ne-au aratat o bunavointa putin obisnuita; ne-au primit pe toti la un foc mare, pe care-l aprinsesera din pricina ca ploua si se lasase un frig mare.
3. Pavel stransese o gramada de maracini si-i pusese pe foc; o naparca a iesit afara din pricina caldurii si s-a lipit de mana lui.
4. Barbarii, cand au vazut naparca spanzurata de mana lui, au zis unii catre altii: „Cu adevarat omul acesta este un ucigas, caci „Dreptatea” nu vrea sa-l lase sa traiasca, macar ca a fost scapat din mare.”
5. Pavel a scuturat naparca in foc si n-a simtit niciun rau.
6. Oamenii aceia se asteptau sa-l vada umflandu-se sau cazand deodata mort; dar, dupa ce au asteptat mult si au vazut ca nu i se intampla niciun rau, si-au schimbat parerea si ziceau ca este un zeu. (Fapte 28:1-6)

Am mai zis eu ca in unele cercuri mereu gasesc ceva inedit, ceva ce n-am mai auzit, dar nici nu m-am gandit. De data aceasta, cativa si-au dat cu parerea ca sarpele nu l-a muscat pe Pavel, ci doar s-a lipit de mana lui. In viata mea nu m-am gandit la una ca asta; mereu am stiut ca l-a muscat.

Argumente aduse:

– sarpele „s-a lipit de mana lui”; poate doar s-a incolacit, nu inseamna ca l-a muscat;

– despre faptul ca sarpele atarna de mana s-a spus ca poate s-a agatat cu coada;

– despre faptul ca bastinasii se asteptau ca Pavel sa moara s-a spus ca poate ca li s-a parut ca l-a muscat si de aceea aveau asemenea asteptare;

– la urma urmei, s-a zis, chiar si faptul ca sarpele nu l-a muscat tot o minune este!

 

Inainte de a-mi exprima si eu parerea, Continue reading