Avantajele necititului

1. Timp liber. In primul rand, iti dai seama cat timp castigi daca nu citesti? Ai cu ce sa umpli o ora-doua in fiecare zi, nu ma indoiesc de asta! Oricum esti prea ocupat. Doar n-o sa tai din timpul de mancare sau dormit!

2. Minte odihnita. Daca citesti, mintea iti este activa. Dar fiecare are nevoie de perioade cand mintea sa-i dormiteze, sa nu mai gandeasca! Ei, bine, fereste-te de citit! Chiar si cei din jurul tau vor fi mai bucurosi daca gandesti mai putin…

3. Limbaj neimbogatit. La ce ti-ar trebui cuvinte noi in vocabular? Pentru ca sa-i fie greu aproapelui tau sa te inteleaga? Da-i pace! Mai mult, mai bine sa-ti fie straine concepte din clasa “semnificatia si etimologia cuvintelor”. Continue reading

Citit: Efectele televiziunii asupra minţii umane

Am citit cartea “Efectele televiziunii asupra mintii umane”, 430 pagini, autor Virgiliu Gheorghe.

Pe Virgiliu Gheorghe il puteti asculta si aici; tot in acel articol am facut si un rezumat al discutiei. De asemenea, am mai scris aici despre ce trateaza cartea (mai precis prima parte).

Citate voi da doar din partea a doua si a treia a cartii, intrucat despre partea intai am scris.

7 citate din carte:

“Cand ne uitam la TV ne antrenam sa nu reactionam, si asa, mai tarziu, facem lucruri fara sa stim de ce le facem si de unde ne-au venit in minte.”

Continue reading

Distruşi de TV

Printre altele, citesc cartea “Efectele televiziunii asupra mintii umane” scrisa de Virgiliu Gheorghe.

Este impartita in trei parti principale, am terminat de citit prima parte. Aceasta prima parte se intituleaza “Efectele comunicarii audio-video asupra dezvoltarii si functionarii creierului”. In aceasta parte, autorul aduce in atentia noastra efectele pe care le are TV-ul (generic numit TV; poti face TV si dintr-un calculator sau telefon) asupra creierului. Si nu programele in sine, ci tehnologia folosita: numarul mare de frame-uri pe secunda, numarul mare de efecte vizuale pe minut. Abia in a doua parte a cartii se abordeaza si efectul pe care-l are continutul informatiilor.

Pe scurt: cortexul se dezvolta diferit la cei care se uita mult la TV (mai ales in anii copilariei/adolescentei cand creierul este in dezvoltare), neuronii pur si simplu se leaga altfel decat la cei care nu se uita la TV! Cele mai daunatoare sunt filmele si videoclipurile (datorita numarului mare de efecte vizuale).

Parcurgand aceasta prima parte a cartii mi-am dat seama de cauzele unor efecte care se vad – din pacate – la din ce in ce mai multi oameni din jurul nostru. Autorul dezbate pe larg urmatoarele anomalii din viata celor ce se uita la TV, rezultate – repet – ale dezvoltarii anormale a creierului.

* plictiseala :: acestora lumea din jurul lor, viata reala, nu li se pare interesanta; este mult mai interesant ceea ce vad la tv. Asa se ajunge sa auzi chiar si pe unii copii spunand: “m-am plictisit”.

* lipsa concentrarii :: nu se pot concentra timp indelungat asupra unei activitati sau a unui subiect anume; totul trebuie sa fie “scurt si la subiect”

* memorie proasta :: avalansa de imagini si de efecte vizuale toaca practic creierul astfel incat nu mai poate procesa informatia primita. Imaginile direct in subconstient, ocolind ratiunea, dar mai este un efect nedorit: creierul fiind obosit, uita repede. Asa ca nu te minuna daca ti-a promis ceva si maine habar nu mai are ce si cui a promis. Nu-i el de vina.

Continue reading

Formatarea si programarea creierului uman prin televizor

Din pricina ca in zilele acestea, intr-un anumit context, s-a vorbit despre relatia dintre trup si minte punandu-se accent pe subconstient, constient si supraconstient si pentru ca s-a vorbit si despre influenta nefasta a televiziunii, mi-am amintit despre acest material mai vechi prezentat de Virgiliu Gheorghe si l-am reascultat, iar la urma urmei m-am gandit ca este de folos sa-l aduc si in atentia ta. (Citit-ai pe blogul acesta fraza mai lunga decat aceasta?)

Se vorbeste despre lucruri interesante in materialul audio. Ca sa schitez putin:

Efectele pe termen lung ale mass-mediei:

1. Efectul de cultivare :: Creierul uman se poate “cultiva” prin televiziune cum un taran isi cultiva pamantul. Mass-media ne “cultiva” constiinta, inserand in subconstinet repere morale dupa care ne vom trai viata. Efectul se datoreaza mediului, nu mesajului – asta face ca efectul sa se fixeze in minte fara sa constientizam. Odata ce suntem bransati la TV prin vedere, scade activitatea cerebrala; creierul este bulversat de prea multa informatie.

Continue reading

Zâmbetul de luni :: (i)RealitateaTV şi legumele

Priveste imaginea de mai jos ca sa intelegi de ce-i zic uneori iRealitateaTV. :))

Cand au scris articolul acela, oare cu ce s-au hidratat?

Dar la urma urmei, nu zic eu ca nu au dreptate.

Daca-i fruct, se stie ca exista fructe de mare. Daca chestiile alea se numesc fructe de mare, atunci, vulpii si urşile sunt Continue reading

Robert Turcescu despre agramaţi şi TV

Pentru agramati am acelasi respect (si aceeasi compatimire!) ca si fata de cei nespalati: pe cei din urma nu-i duce capul sa se spele, pe cei dintai nu-i duce capul sa scrie correct. Ai zice ca nu trebuie sa fiu asa acid: poate ca nu au avut ocazia sa invete…sa invete sa scrie, sa invete sa se spele… Oare?! In Romania avem invatamant gratuit (si obligatoriu!): nimeni nu are nici o scuza ca nu stie sa scrie correct romaneste. La fel cum nimeni nu are nici o scuza ca nu se spala.

Despre TV nu vreau sa vorbesc acuma, ca sa nu vorbesc urat. :D Totusi, nu pot sa nu-mi exprim mirarea fata de cei care adorm uitandu-se la tv/film. Strasnica ocupatie…

Sursa: https://www.paginademedia.ro/2011/11/live-robert-turcescu-este-in-direct-la-paginademediatv/ Puteti urmari aici interviul in totalitate si la o calitate mai buna.

UPDATE [2012-02-28] :: Cu bucurie constat ca nu-s singurul care gandeste asa despre agramati. Iata ce scrie Laura Baban intr-un articol:

Unii vor spune: ”Lasă, băi, că merge şi aşa!”. Permiteţi-mi să vă dau un exemplu. Poate nu ai cele mai noi, mai frumoase şi mai elegante haine pe tine mereu, iar pentru asta lumea nu te judecă, dar dacă ieşi din casă îmbâcsit, murdar şi nespălat, toţi vor întoarce nasul. Exprimarea corectă, scrisă şi vorbită, în limba ta maternă, nu stă drept dovadă pentru educaţia şi/sau cultura pe care o ai, ci ţine de igiena ta personală. E ca duşul zilnic.

Recomand sa citesti tot articolul aici: https://epochtimes-romania.com/news/2012/02/eu-te-am-iubit-corect-gramatical—143002

Sănătatea minţii în epoca informaţiei

O discutie interesanta despre cum suntem influentati de mijloacele moderne de informare si comunicare: telefon, internet, tv. Sunt prezentate cateva repere pentru a putea, in primul rand, sa inatam sa inotam in oceanul informational, si apoi sa navigam. De asemenea, se propun cateva solutii pentru sanatatea noastra fizica si mentala.




Invitat: Marius Cruceru (www.mariuscruceru.ro).