Omul este o fiinta sociabila, drept urmare simte nevoie de a conversa, de a schimba opinii cu cei din jur. Internetul faciliteaza schimbul de informatii (comunicare este prea mult spus) si prin forumuri si grupuri de discutii (yahoo, facebook, etc).
Nu pierd eu prea multa vreme pe forumuri si grupuri de discutie, dar cred ca urmatoarele sfaturi sunt binevenite pentru bunul mers al unei discutii.
Cand postezi pe un forum sau pe un grup de discutie, fii atent la urmatoarele lucruri:
1. Alege subiecte comune. Daca esti pe un grup de discutie, da-ti macar interesul sa vezi despre ce este acel grup. Sunt de exemplu membru pe un grup de discutii al programatorilor. Nu este binevenit sa ma duc acolo si postez retete culinare! Daca esti trilulilu, iutubist sau 220, in mod sigur sunt grupuri de divertisment. Daca nu sunt, poti sa creezi tu! Sugestii de nume: “Vorbe goale”, “Pierde vara”, etc. Dar nu invada orice grup cu tot ce-ti trece prin mana. Ai pentru asta peretele tau! De asemenea, nu posta offtopic pe forumuri. Iar daca o faci, nu te mira ca nu esti bineprimit.
2. Scrie corect! Stiu, este la moda sa scrii cu tz, sh, k. Daca majoritatea din grupul/forumul in care participi scriu asa, este ok. Simtiti-va bine! Dar daca majoritatea doreste sa scrie correct, ar fi bine sa iei in seama asta. De asemenea, se intampla ca din viteza sa inversezi litere, sa mananci cate o litera (fereste-te sa mananci “E”-uri. Nu-s sanatoase!). Oricum, nu exista scuza (in afara de incultura) pentru: poiezii, poiet, scri, etc. Este o dovada de o oarecare prostie sa scrii cu un i cand trebuie sa scrii cu doi de i. Daca vrei sa elimini orice suspiciune, scrie cu doi de i cand trebuie doar cu unul! De exemplu: “o zii buna”, “a fii sau a nu fii”.
3. Fii atent la ce spui. Gandeste de doua ori inainte sa scrii o data. Daca nici tu nu stii exact ce vrei sa spui, atunci cum crezi ca vor intelege ceilalti?! Exista un avantaj al discutiilor pe forum: ce scrii ramane scris. Nu este ca in vorbirea curenta cand te poti razgandi foarte usor (“n-am zis asa”) sau poti da vina pe memorie (“am zis eu asa ceva?!”). De fapt, este avantaj in aceeasi masura in care este dezavantaj.
4. Fii atent la ce spune celalalt. Incearca sa intelegi ce spune. Nu te grabi sa dai replici. In engleza este un cuvant fain: to understand. O fi format din under si stand? Trebuie sa nu fii prea sus pentru a-l intelege pe celalalt? Se prea poate. Si dupa ce i-ai inteles opinia, respecat-o chiar daca nu esti de acord cu ea. Evita sa iei in deradere ce spune altul. De multe ori este doar o diferenta de opinie. La urma urmei, desi traim sub acelasi cer nu avem acelasi orizont.
5. Daca nivelul conversatiei te depaseste… taci. Nu te pune nimeni sa vorbesti. “Un cuvant spus la timp potrivit este ca niste mere de aur intr-un cosulet de argint” spunea inteleptul. Nu-i o problema daca nu ai mere de aur… dar nu te apuca sa-ti dai cu parerea in tot felul de subiecte care te depasesc pentru ca scoti… perle!
6. Evita concluziile pripite si generalizarile superficiale. Daca un baiat zice ceva, nu vei zice: “ah, asa-s baietii”. La fel, daca o fata spune ceva, nu da repede verdictul “toate fetele-s asa!”. Asta denota spuerficialitate in gandire. Asemenea generalizari sunt jenante din punct de vedere intelectual. Este cel putin amuzant si sa tragi concluzii pripite, de genul: “Daca cineva nu este activ pe forum/grup, acela este timid”. Chiar nu crezi ca sunt si alte motive care-l pot face pe un om sa nu scrie pe forum/grup?! Oricum, nu uita: in general, generalizarile sunt false.
7. Nu barfi! Poti vorbi despre o persoana care nu este “de faţă”? Poti! Dar depinde ce. In general, poti vorbi linistit acele cuvinte care i le-ai putea spune si ei. A barfi inseamna sa spui ceva ce-ti place despre cineva care nu-ti place. Nu fa aceasta! Pentru a transmite o barfa de mana intai este nevoie de persoane de mana a doua… De ce ai vrea sa fii tu o astfel de persoana?
Sigur ar mai fi multe de zis, dar ma grabesc ca plec acum…