Tocmai am terminat de citit cartea Dietă şi Hrană, autor Ellen White, 597 pagini. Nu-i pe departe cea mai subtire carte pe care am citit-o. Dar nici cea mai groasa…
Are 25 de capitole, plus doua Apendice. Adicatelea, 27 de capitole, cum ar veni… O recomand calduros.
Cateva citate din carte:
„Apetitul nu trebuie sa fie dumnezeul tau.”
„Puterea intelectuala, taria fizica si longevitatea depind de legi imuabile.”
„Fiecare om este arhitectul propiului viitor.”
„Nimeni nu trebuie sa-si modeleze identitatea dupa aceea a vreunui om.”
„Ceea ce afecteaza trupul duce la stricaciunea spirituala.”
„Ca fiinţe omeneşti inteligente, să studiem în mod individual principiile şi să folosim experienţa şi judecata noastră pentru a hotărî care sunt alimentele cele mai bune pentru noi.”
„Exerciţiul fizic este important pentru digestie şi pentru o stare sănătoasă a corpului şi a minţii. Ai nevoie de exerciţiu fizic. Te mişti şi acţionezi de parcă ai fi de lemn şi nu ai avea nici un pic de elasticitate. Exerciţiul fizic sănătos, activ, este lucrul care îţi este necesar. Acesta îţi va înviora mintea. După o masă completă, nu trebuie să ne angajăm nici în studiu, nici în exerciţiu fizic violent; aceasta ar fi o încălcare a legilor organismului.”
„Dacă te temi neîncetat că hrana pe care ai mâncat-o îţi va face rău, aceasta îţi va dăuna cu siguranţă.”
„Pentru a asigura o digestie sănătoasă, hrana ar trebui mâncată încet.”
„Este mai important să mâncăm ceea ce ne place decât să gustăm din fiecare fel de mâncare ce ni se poate pune înainte. ”
„Ar trebui să existe cel puţin cinci sau şase ore între mese; iar cele mai multe persoane care vor dori să încerce acest plan vor descoperi că două mese pe zi sunt mai bune decât trei.”
„Prima educaţie pe care copiii ar trebui să o primească încă din pruncie de la mamele lor ar trebui să fie cea privitoare la sănătatea lor fizică.”
„Niciodata nu trebuie sa uitam că orice este introdus în stomac nu afectează numai trupul, ci, în cele din urmă, şi mintea.”
„Gătitul ar putea fi privit ca fiind mai puţin de dorit decât alte ocupaţii, dar în realitate este o ştiinţă mai valoroasă decât celelalte ştiinţe.”
„Nimeni nu poate excela în gătitul sănătos fără exercitarea continuă a ingeniozităţii.”
„Aerul curat, lumina soarelui, cumpătarea, odihna, exerciţiul fizic, dieta corespunzătoare, folosirea apei, încrederea în puterea divină – acestea sunt adevăratele remedii.”
„Cerealele, fructele, nucile şi legumele constituie dieta aleasă pentru noi de Creatorul nostru. Aceste alimente, pregătite într-un mod cât se poate de simplu, sunt cele mai sănătoase şi mai hrănitoare. Ele dau o tărie, o rezistenţă şi o vigoare a intelectului pe care o dietă mai complexă şi mai stimulatoare nu le poate da.”
„Pentru satisfacerea foamei avem o mulţime de lucruri bune, fără a mai aduce cadavre pe mesele noastre în scopul ca acestea să constituie meniul nostru.”
„Faptul de a bea cu moderaţie este şcoala în care oamenii primesc o educaţie pentru cariera de beţiv.”
„Întrucât căile către suflet au fost închise de către tiranul Prejudecată, mulţi sunt neştiutori în ce priveşte principiile vieţuirii sănătoase.”
„Ştiinţa gătitului nu este o chestiune măruntă. Pregătirea cu pricepere a mâncării este una din artele cele mai importante. Pentru că este atât de intim legată de viaţă, ar trebui privită ca fiind una dintre cele mai valoroase arte. Şi tăria fizică, şi cea mintală depind într-o mare măsură de mâncarea pe care o consumăm; de aceea, cel care prepară hrana ocupă o poziţie importantă şi înaltă.”
„Nu este nimic mai important pentru sănătatea şi fericirea întregii familii decât priceperea şi inteligenţa celei ce găteşte.”
Cuprinsul cartii:
I. Motive pentru reformă
II. Alimentaţia şi spiritualitatea
Legătura dintre alimentaţie şi moravuri
III. Reforma sănătăţii şi solia celui de-al treilea înger
IV. O alimentaţie corespunzătoare
I. Alimentaţia prescrisă la început
II. Alimentaţia simplă
III. O dietă adecvată
IV. Alimentaţia din diferite ţări
V. Fiziologia digestiei
VI. A mânca nepotrivit, o cauză a bolii
VII. A mânca în exces
VIII. Stăpânirea apetitului
IX. Regularitatea în alimentaţie
I. Numărul meselor
II. A mânca între mese
X. Postul
XI. Extreme în dietă
XII. Alimentaţia în timpul sarcinii
XIII. Alimentaţia în copilărie
XIV. Arta culinară sănătoasă
XV. Alimentele sănătoase şi restaurantele dietetice
XVI. Dieta la sanatorii
XVII. Dieta, un remediu raţional
XVIII. Fructele, cerealele şi legumele
I. Fructele
II. Cerealele
III. Pâinea
IV. Legumele
XIX. Deserturile
I. Zahărul
II. Laptele şi zahărul
III. Plăcinte, prăjituri, patiserie, budinci
XX. Condimente etc.
I. Mirodenii şi condimente
II. Bicarbonatul de sodiu şi praful de copt
III. Sarea
IV. Murăturile şi oţetul
XXI. Grăsimile
I. Untul
II. Untura şi grăsimea
III. Laptele şi smântâna
IV. Măslinele şi uleiul de măsline
XXII. Proteinele
I. Nucile şi preparatele cu nuci
II. Ouăle
III. Brânza
XXIII. Carnea ca aliment (continuare la secţiunea XXII)
Reforma alimentară progresivă în instituţiile adventiste de ziua a şaptea
XXIV. Băuturile
I. Apa ca băutură
II. Ceaiul şi cafeaua
III. Înlocuitori din cereale pentru ceai şi cafea
IV. Cidrul
V. Sucul de fructe
XXV. A învăţa pe alţii principiile sănătăţii
I. A instrui prin prezentarea de subiecte sanitare
II. Cum să fie prezentate principiile reformei sănătăţii
III. Cursuri de artă culinară
Apendice
I. Experienţa personală a Ellenei G. White ca reformatoare în domeniul sănătăţii
II. O declaraţie a lui James White despre învăţăturile reformei sănătăţii
Mi-e interesant un lucru….. Tu ce ritm de citire ai? Vad cam in fiecare saptamina cite o carte citita…. nu dintre cele mai subtiri si usoare, dupa cum ai mentionat si tu.. a???
Depinde in primul rand de ce citesc: evident, nu poti citi EGW la aceeasi viteaza cu care citesti Max L.
Depinde apoi, in principal, de marimea paginii si de cat de mult subliniez.
In medie: o pagina la 2.7 minute.