Din pricina ca in zilele acestea, intr-un anumit context, s-a vorbit despre relatia dintre trup si minte punandu-se accent pe subconstient, constient si supraconstient si pentru ca s-a vorbit si despre influenta nefasta a televiziunii, mi-am amintit despre acest material mai vechi prezentat de Virgiliu Gheorghe si l-am reascultat, iar la urma urmei m-am gandit ca este de folos sa-l aduc si in atentia ta. (Citit-ai pe blogul acesta fraza mai lunga decat aceasta?)
Se vorbeste despre lucruri interesante in materialul audio. Ca sa schitez putin:
Efectele pe termen lung ale mass-mediei:
1. Efectul de cultivare :: Creierul uman se poate „cultiva” prin televiziune cum un taran isi cultiva pamantul. Mass-media ne „cultiva” constiinta, inserand in subconstinet repere morale dupa care ne vom trai viata. Efectul se datoreaza mediului, nu mesajului – asta face ca efectul sa se fixeze in minte fara sa constientizam. Odata ce suntem bransati la TV prin vedere, scade activitatea cerebrala; creierul este bulversat de prea multa informatie.
2. Efectul de agenda :: Agenda omului modern este determinata de mass-media; socoteste ca este important ceea ce massmedia ii spune ca este important.
3. Efectul de spirala :: Omul se adapteaza in timp la opinia publica. Cei care sunt in acord cu opinia se vor exprima mai puternic, iar cei care sunt in dezacord cu opinia publica, se retrag in tacere. Mass-media are puterea de a forma un punct de vedere, astfel incat doar 20% sunt in dezaacord, iar in cele din urma cei 20% vor tacea.
Alte efecte ale TV-ului:
– Formatarea si programarea creierului :: creierul se aseamana cu un calculator. Conexiunile din creier se dezvolta ca urmare a informatiilor pe care le primeste. Televiziunea afecteaza major dezvoltarea creierului: inhiba activitatea emisferei stangi si a cortexului prefrontal pe timpul vizionarii. Creierul nu a fost proiectat sa primeasca informatii intr-o asemenea cantitate cu care il bombardeaza TV-ul: numarul de frame-uri si de efecte video (cu precadere in filme si videoclipuri) este mult prea mare pentru capacitatea de procesare, de aceea o mare parte din functiile cognitive ale creierului sunt blocate, iar mesajele trec direct in subconstient. Rezultate: la tinerii din noua generatie se observa o slabire a gandirii logico-matematice, a gramaticii, a exprimarii si discursivitatii (in principiu, ceea ce are legatura cu sintaxa limbajului), precum si o deficienta a atentiei, concentrarii, motivatiei.
– Controlul instinctelor :: cel care si-a petrecut copilaria cu mult TV isi va controla foarte greu instinctele (autoaparare, sexuale, foame). Exemplu practic: cunoasteti oameni care se uita la TV si mananca uitand de ei?
– Succesiunea cauzala :: cei care se uita mult la TV au dificultati in a judeca de la cauza la efect. Rezulta de aici o incapacitate de adaptare in noi conditii.
– Probleme in vorbire :: cuvintele sunt invatate usor, insa intelesul lor este greu deslusit de cei care se uita mult la TV – nu pot formula cu usurinta fraze coerente.
– Strategii de gandire :: televiziunea iti imprima rutine de gandire (cine a lucrat in informatica intelege mai bine :p), practic esti programat.
– Dependenta :: simptomul intoxicarii extreme – cand nu mai poti dormi fara TV.
Stimuli pozitivi pentru a dezvolta mintea:
– Limbajul :: Limba are un rol foarte important in dezvoltarea structurilor mentale. In televiziune primeaza imaginea, nu limbajul.
– Lectura :: Cititul dezvolta imaginatia, spre deosebire de TV unde primesti totul de-a gata.
– Matematica :: Exercitiile matematice dezvolta gandirea si creativitatea.
– Natura :: Cartea naturii este la indemana oricui. TV-ul nu este o fereastra spre lume! Este doar un ecran, care are in spate o lume falsa.
Urmeaza apoi o discutie interesanta: intrebari si raspunsuri libere. Merita ascultat pana la capat.