Nu-i gluma! Cum se deschide un iPad nu cred ca trebuie invatati oamenii din generatia noua, dar cred ca un sfat despre cum se deschide o carte noua este binevenit. Zic asta din pricinca ca am vazut o gramada de carti batjocorite pentru ca cei care le-au deschis pentru prima data nu au stiut cum s-o faca.
Si nu-i rusine sa inveti. Si pe mine m-au invatat altii. :)
Ma refer la cartile care nu sunt legate ‘cu aţă’. Aici este mai sensibila treaba.
Cazul ideal: cartea este a unei edituri care se respecta. In cazul acesta este usor s-o deschizi. Pe coperta in partea stanga, la aprox. 5 mm de marginea din stanga, are o dungă, o linie „croită” pentru a te ajuta sa indoi coperta pe acolo. Vezi, ca exemplu, urmatoarele doua poze.
Dar ce te faci cand cartea nu vine prevazuta „din fabricatie” cu asemenea „accesoriu”? Sunt carti la care le lipseste linia aceea. Cum este cea din poza de mai jos.
Din cate am observat tendinta celor care n-au deschis multe carti este s-o deschida fix pe margine.
NU se procedeaza asa!!! Daca o deschizi „din incheieturi” vei avea surprinza ca atunci cand esti pe la mijocul cartii, vor sări foile sau „cotorul” cartii o sa se rupa de-a lungul (mai ales daca are multe pagini).
Cum se procedeaza? Idoi coperta, dar nu „din incheietura” cartii, ci cam pe la 5 mm de partea din stanga. Practic, incerci sa-i dai acea linie care-i lipseste. Vezi mai jos:
Cartea deschisa trebuie sa arate asa:
Daca doresti, poti sa faci dintru inceput asa si pentru coperta din spate.
Procedand asa, scutesti bunatatea de carte sa se transforme in foi volante.
Spor la cetit!