Desi multa lume a auzit despre Lacul Sfanta Ana (singurul lac vulcanic din Romania), se pare ca putini stiu ca langa lac mai este un loc deosebit de frumos: Tinovul Mohos. Despre tinov mi-a zis un tovaras: „Daca mergi la Lacul Sf. Ana, neaparat sa mergi si la Tinovul Mohos!”. Asa-ti zic si eu.
Lacul Sfanta Ana s-a format intr-un crater vulcanic, iar tinovul s-a format intr-un alt crater. Apa din acest crater este acoperita de un strat de pamant si vegetatie. Au ramas neacoperite doar cateva ochiuri de apa. Sunt amenajate trasee pe care poti pasi in siguranta, dar este interzis sa intri in arie fara ghid.
Ghidul ne-a spus ca ideal ar fi de vizitat in luna iulie, cand se pot vedea tot felul de plante rare, dintre care as aminti o planta carnivora si ceva plante halucinogene numite „nebunele”.
Primul care a erupt a fost craterul cu tinovul, ulterior acesta s-a liniștit și în el s-a format un lac. Ceva mai târziu a erupt și prin craterul de alaturi și cenușa aruncată a ajuns în mare parte în lac pe care l-a cam colmatat și a favorizat dezvoltarea mușchiului de turbă. Momentan din luciul inițial de apă au rămas numai câteva ochiuri.
Stratul de turbă este gros de 10 până la un maxim de 20 de metri, grosimea lui fiind suficient de atractivă, în așa fel încât, pe vremea regimului comunist să se încerce exploatarea acesteia. Din cauza turbei apa tinovului este aproape neagră.