Beneficiile mai puțin trâmbițate ale pandemiei de COVID-19

Am fost surprinși de faptul ca pandemia are și unele efecte la care nu ne-am fi gândit înainte: reducerea traficului și a poluării, scăderea criminalității, creștererea comertului electronic si a folosirii cardurilor, scăderea prețului petrolului. De asemenea, ne asteptam sa apara in continuare efecte la care nu ne gandim…

Viena, Palatul Schonbrunn, 13 martie 2020
am auzit ca era mai aglomerat de obicei…

Însă, pana una-alta, sunt câteva beneficii mai puțin mediatizate pe care le-am observat. Desigur lista este subiectiva și incompletă:

Salutul între necunoscuti. De obicei, asta mi se intampla în drumețiile pe munte: sa salut sau sa fiu salutat de oameni necunoscuți. Dar in aceasta perioada mi s-a intamplat si in Cluj: sa ma întâlnesc cu oameni și care sa ma salute fără sa ma cunoasca. Mi-a placut. Mai pe urma au patit si altii cu mine. Din spatele mastilor, se simtea un zâmbet. Fain!

Convorbiri telefonice cu cei dragi. Nu-s o persoana careia sa-i placa sa vorbeasca mult la telefon. Dar in aceasta perioada mi-am dat seama cata bucurie poti produce cuiva prin simplul fapt ca ii acorzi cateva minute in care sa povestiti la telefon. Extraordinar!

Aplecarea spre cele sfinte. Am observat ca in aceasta perioada oameni care nu se remarcasera pana acum a fi preocupati de lucruri religioase sa faca referire la acestea. Surprinzator de des. Fie în comentarii și share-uri pe retele de socializare, fie în mesaje și convorbiri. Chiar am vazut ca un cunoscut realizator radio care se declară ateu (nu-i dam numele, nu-i pricina de mandrie) a facut repetate referiri la lucruri din Biblie. Uimitor!

Insusirea de competente digitale. De la profesoara care nu stia de ce nu-i merge deloc calculatorul neobservand ca nu are tastatura conectata (și care a reușit într-un timp scurt sa invete sa predea online) pana la pastori care au invatat sa foloseasca zoom si ne arata cum sa ne abonam la canale youtube, constat ca oamenii își însușesc ușor unele competențe digitale. Eu, de pilda, nu am folosit pana acum zoom, dar e la moda acum. Și util. Bravo!

Productii video online. Omul simte nevoia sa comunice, sa împărtășească ceea ce cunoaște. În perioada asta, probabil datorita distanțării sociale, sunt tot mai mulți semeni care aleg sa ne transmită video mesajele lor: de la informații profesionale pana meditații de tot felul. Sunt medici care își împărtășesc cunoștințele (l-am descoperit pe doctor Mihail, energic om!), profesori care fac pregătiri pentru examene (Gabriel Braic, felicitari pentru proiectul VideoIDEI), nutriționiști care ne atrag atenția la cum sa ne hrănim, preoti si pastori care se îngrijesc de hrana spirituala; alții ne învață ce exerciții putem face acasă, alții filmează doar pentru a ne face sa râdem. Una peste alta, tot mai mulți produc content video. Constienta faptului ca sunt oameni care te urmăresc te ajuta cel putin sa fii mai atent în exprimare; probabil ca te va scăpa de unele emoții la eventuale viitoare vorbiri în public. Apar atâtea videouri noi încât cele recomandate în weekend – socotindu-le doar pe cele cu caracter spiritual – îmi ajung pentru toată săptămâna. Din fericire sau nu, prin natura profesiei, pot sa le urmăresc în timp ce lucrez. Mai nou, găsesc că în sabat provocarea este să-mi fac timp sa citesc din Carte, atât de multe primesc spre vizionare! Am întrebat și pe alții dacă în sabat mai apucă sa citească din Biblie. N-aș putea zice ca mi-a răspuns cineva afirmativ cu toată gura. Paradoxal!

Acasa e bine. Lasand la o parte exceptiile nefericite ale unora care, dupa perioada asta de stat acasa, primul demers va fi divortul, fie ca esti dintre cei care se bucura ca au casa la tara, fie ca esti dintre cei care tanjesc sa aiba macar o curte (daca nu si o mica gradina), cred ca simtamantul a fost acelasi: Acasa e mai bine cand Acasa este mai aproape de natura. Incontestabil!

Dorinta de a iesi in natura. E firesc ca abia sa aștepți sa ieși în natura, mai ales dacă viețuiești la oraș și de o lună și jumătate ai voie să ieși doar prin oraș după strictul necesar. Dar este absolut îmbucurător faptul ca tot mai multe persoane despre care nu știai ca sunt încântate sa iasă în natură, acum abia așteaptă. Anii trecuți, ba că-i departe, ba că n-au timp, ba că nu au zile libere. Acum însă abia așteptăm! Unii (ma) intreaba de unde se poate cumpara o bicicleta buna… Fascinant!

A disparut frica de căpușe. Avea legătură cu punctul anterior. Dar merită menționată separat. Oameni buni, voi ați observat că am uitat de căpușe? Asta da!

Dacă o fi ca virusul sa nu se dea bătut și va fi musai sa ne învățăm sa conviețuim cu el, tare mi-aș dori ca să păstrăm o bună parte din aceste beneficii.

PS. Mi-ar fi placut sa pot spune ca am citit mai mult in perioada asta. Dar si mie, si altora, aceasta asteptare le-a fost cumva inselata…

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.