Despre telefonari

Inainte de feisbucar a fost telefonarul; telefonarul nu a disparut insa odata cu aparitia feisbucarului.

Telefonarul crede ca principalul rol al unui telefon (denumit stiintific michiduță pe acest blog) este acela a înlesni comunicarea vorbala. Telefonarul nu intelege ca este posibil sa porti o michiduta dupa tine din cu totul alte motive (in adevar, michidutele stiu face multe lucruri). Daca nu vorbesti la telefon – se intreaba telefonarul – atunci de ce-l mai ai?!

Continue reading

Nenumăratele minute

Faptul ca de cele mai multe telefonul e michiduta am dovedit-o altadata nu doar o data. De data asta ma opresc la un alt fenomen periculos: abonamentele cu minute nelimitate. Am sa notez cateva din drăciile din spatele conceptului:

1. Nu exista nimic nelimitat. Minutele dintr-o luna sunt limitate: 30 * 24 * 60. Inclusiv viata de om pe pamant este limitata. Conceptul de minute nelimitate este deci fals. Minciuna.

2. Nu exista minute gratuite. Eventual minute foarte ieftine. Matematic: pretMinut =  costAbonament / (30 * 24 * 60). Alta minciuna.

3. Ceea ce este gratuit, de obicei se plateste cel mai scump.

Continue reading

Tehnologia şi/sau Cartea

Au fost timpuri cand ai fi data orice ca sa ai Cartea. Traim timpuri cand oricine poate avea Cartea, fiind azi mai raspandita ca oricand.

Au fost vremuri cand daca citeai Cartea riscai sa-ti pierzi viata. Traim vremuri cand oricine o poate citi liber, dar niciodata Cartea nu a fost mai necitita ca azi.

Desi imi place tehnologia (lucrez in domeniu), nu pot sa nu atrag atentia la cateva pericole pe care le aduce tehnologia atunci cand este folosita pentru a studia Cartea. Pare-mi-se ca atunci cand calculatoarele nu erau pline de Scripturi, minţile noastre erau mai pline de Scripturi. De ce?

1. Variantele electronice.

Dupa caz, calculatoarele, laptopurile, tabletele, smartphone-urile pare-se la prima vedere ca ne ajuta foarte mult. Ai acces rapid la versete, navighezi intre trimiteri printr-un click, ai la dispozitie o gramada de traduceri, ai comentarii biblice si, desigur, poti cauta cuvinte si expresii cat ai clipi. In plus, telefonul incape in orice poşetă, spre deosebire de Carte, nu-i asa?

Problema care o vad este ca te Continue reading

O baie nu strică

I-o fi fost cald si a vrut sa se racoreasca, i-o fi fost sete si a vrut sa ia o gura de apa sau poate ori amandoua sau nici una, nu stiu… Cert este ca s-a gandit sa sara in apa.

Bine ca am fost pe faza si am scos-o imediat afara.

Atunci sa vezi: Continue reading

Bunătate de michiduţă

– Daca nu-ti place sa ai un telefon la care sa ai un singur cablu atat pentru date, cat si pentru incarcator si ai vrea sa porti doua cabluri dupa tine

– Daca nu-ti place sa ai casti faine la telefon, ci vrei din acelea cu cauciuc care-ti inchid emertic urechile,

– Daca nu-ti place ca te deranjeaza pâlpâirea un beculet micut cand ai notificari (sms-uri si email-uri noi, apeluri nepreluate), si ai vrea sa ai un telefon fara astfel de prostioare,

Continue reading

Extensie sau proteză?

Sunt multe lucruri care s-au inventat pentru a ne face viata mai usoara. Ele vin in ajutorul nostru ca extensii ale unor functii si/sau organe ale trupului nostru, amplifica puterile trupului, usurandu-ne viata.

De exemplu, bicicleta ne ajuta sa mergem mai repede. Tot la fel masina ne ajuta sa mergem mai repede. Asadar, acestea sunt extensii ale organelor locomotoare.

Un alt exemplu, Continue reading

Oameni distruşi de michiduţă

Ti-am dovedit cum a prevestit Ion Creanga (marturisesc ca mi-a venit sa scriu iCreanga) despre michidute. Daca nu-ti amintesti reciteste „Din lumea michidutelor”.

Un lucru e clar: oamenii-s din ce in ce mai distrusi de michiduta. Imi vine sa-ti povestesc intamplari traite de mine personal (pleonasm, stiu!). Ma abtin cu greu, nu stiu cat mai reusesc.

Intr-un pps care circula pe net este adusa in atentia noastra si o afirmatie a lui Einstein. Inainte de a-ti da afirmatia lui, sa lasam pozele sa vorbeasca (disclaimer: am zis „oameni”, da? chiar daca in poze apar mai multe oamene):

 

La o cafea…

Continue reading

Din lumea michiduţelor

Are Ion Creanga o poveste (Povestea lui Stan Patitul) in care vorbeste foarte mult despre lumea lui Scaraoschi. Nah, hai sa vedem despre ce vorbea Ion Crenga de fapt. Pentru asta sa analizam cateva fragmente din poveste: Continue reading