Faraon si predestinarea

Aud pe unii, atunci cand moare cate cineva, zicand: „D’apoi ce sa faci? Atata i-a fost scris…”. Vorba asta are si alte variatiuni de genul  „asa i-a fost dat”, „asa i-a fost soarta”, „asa i-a fost scris”. Scris in palma, in stele sau nu se stie unde.

Unii mai cultivati nitel stiu sa-ti dea si exemple in sprijinul crezului lor. Un exemplu favorit este: Faraon din cartea Exodului. Intr-o zi Moise este trimis de catre EL la faraon cu mesajul: „Lasa poporul Meu sa plece”. Dar in acelasi timp, EL ii spune lui Moise: „Eu am sa impietresc inima lui faraon, si nu va lasa poporul sa plece”. (Exod 4:21)

Intrebarile care se ridica de aici sunt: Se poate ca EL sa oblige pe cineva ca sa nu-L asculte ca apoi sa-l nimiceasca? Daca tot vrea sa nimiceasca pe cineva, de ce n-o face direct? Daca faraon a avut inima impietrita, putea el sa I se impotriveasca LUI? Sau cu ce este de vina faraonul, avand in vedere ca avea inima impietrita? Iar daca este asa, mai sta in picioare teoria cu „liberul arbitru”?

Nu am studii teologice, deci cu atat mai putin pot ridica pretentia ca pot raspunde intru totul la aceste intrebari.

Insa cred ca Biblia este scrisa pentru oamenii de rand, de aceea imi permit sa fac urmatoarea observatie. Daca te uiti atent in textul Scripturii, vei vedea ca pana la plaga a 6-a ‘refrenul’ cu care se incheie relatarea plagilor este „inima lui faraon s-a impietrit”. Aha! Deci nu zice ca EL i-a impietrit-o. Ba mai mult, la cateva spune „faraon si-a impietrit inima”. Fantastic!

Doar de la plaga a 6-a se spune „EL i-a impietrit inima lui faraon”.

Iata textele:

Inima lui faraon s-a impietrit si n-a ascultat de Moise si de Aaron, dupa cum spusese Domnul. (Exod.7:13)

Dar vrajitorii Egiptului au facut si ei la fel prin vrajitoriile lor. Inima lui faraon s-a impietrit si n-a ascultat de Moise si de Aaron, dupa cum spusese Domnul. (Exod.7:22)

Faraon, vazand ca are ragaz sa rasufle in voie, si-a impietrit inima si n-a ascultat de Moise si de Aaron, dupa cum spusese Domnul. (Exod.8:15)

Si vrajitorii au zis lui faraon: „Aici este degetul lui Dumnezeu!” Dar inima lui faraon s-a impietrit si n-a ascultat de Moise si de Aaron, dupa cum spusese Domnul. (Exod.8:19)

Dar faraon, si de data aceasta, si-a impietrit inima si n-a lasat pe popor sa plece. (Exod 8:32)

Faraon a trimis sa vada ce se intamplase: si iata ca nicio vita din turmele lui Israel nu pierise. Dar inima lui faraon s-a impietrit si n-a lasat pe popor sa plece. (Exod.9:7)

Domnul a impietrit inima lui faraon, si faraon n-a ascultat de Moise si de Aaron, dupa cum spusese Domnul lui Moise. (Exod.9:12)

S-ar putea zice ca EL a pecetluit doar ceea ce a ales faraon. Intelegi ce vreau sa zic?

Dar totusi cum ramane cu faptul ca EL a spus dinainte: „EU voi impietri inima lui faraon!”? Hai sa nu confundam predestinarea cu prestiinta. De exemplu, daca ii dau unui copilas sa aleaga ce vrea sa manance: o capsuna sau o ceapa, pot sa presupun cu o probabilitate de peste 90% ca va alege capsuna. Asta nu inseamna ca el este predestinat sa aleaga asta, ci ca eu prevad ca asta va alege. Cu foarte mult mai mult, EL care cunoaste viitorul, putea sa spuna ca se va ajunge la un moment dat cand o sa-i impietreasca inima lui faraon.

Dar ce treaba am eu tocmai acum cu faraonul? Mi-am amintit de el ieri cand am citit din Romani. Nu observasem pana acum ca si Pavel vorbeste despre impietrirea lui faraon. Dar m-a impresionat modul simplu in care Pavel abordeaza problema. Dumnezeu nu are nevoie de avocati. El poate sa faca ce vrea!

Iata cum zice Pavel:

Deci ce vom zice? Nu cumva este nedreptate in Dumnezeu? Nicidecum!

Caci El a zis lui Moise: „Voi avea mila de oricine-Mi va placea sa am mila; si Ma voi indura de oricine-Mi va placea sa Ma indur.”

Asadar, nu atarna nici de cine vrea, nici de cine alearga, ci de Dumnezeu care are mila.

Fiindca Scriptura zice lui faraon: „Te-am ridicat inadins, ca sa-Mi arat in tine puterea Mea si pentru ca Numele Meu sa fie vestit in tot pamantul.”

Astfel, El are mila de cine vrea, si impietreste pe cine vrea.

Dar imi vei zice: „Atunci de ce mai baga vina? Caci cine poate sta impotriva voii Lui?”

Dar, mai degraba, cine esti tu, omule, ca sa raspunzi impotriva lui Dumnezeu? Nu cumva vasul de lut va zice celui ce l-a facut: „Pentru ce m-ai facut asa”?

Nu este olarul stapan pe lutul lui, ca din aceeasi framantatura de lut sa faca un vas pentru o intrebuintare de cinste, si un alt vas pentru o intrebuintare de ocara?

 Everi 7:14-21

Mi-am amintit si despre doua discutii in care omul Iacob Coman vorbeste despre aceasta problema. Vizionare folositoare.

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.