Crestini fiind ne place sa spunem ca Isus este exemplul nostru in toate. Insasi denumirea de crestin vine de fapt de la Christos.
De multe ori cand vorbim despre importanta studierii Bibliei, ne amintim sa spunem ca si Isus se baza mereu pe un “Asa sta scris!”. In ispitirea din pustie, Isus raspunde de fiecare data diavolului cu citate din Scriptura spunad “Sta scris”. Iata, deci, zicem noi, cat este de important ca sa cunoastem Scriptura!
Insa este un amanunt interesant in citatele pe care le foloseste Isus ca sa raspunda diavolului. Toate sunt din cartea Deuteronmului! Ai observat asta?
Mai precis:
1. Deuteronom 8:3 :: Astfel, te-a smerit, te-a lăsat să suferi de foame şi te-a hrănit cu mană, pe care nici tu n-o cunoşteai şi nici părinţii tăi n-o cunoscuseră, ca să te înveţe că omul nu trăieşte numai cu pâine, ci cu orice lucru care iese din gura Domnului trăieşte omul.
2. Deuteronom 6:16 :: Să nu ispitiţi pe Domnul Dumnezeul vostru, cum L-aţi ispitit la Masa.
3. Deuteronom 6:13 :: Să te temi de Domnul Dumnezeul tău, să-I slujeşti şi pe Numele Lui să juri.
Oare de ce? De ce a fi folosit Isus citate din Deuteronom? Oare doar pentru ca de acolo “s-au potrivit”? Personal, nu cred in potriveli si nimereli. Cel putin nu in acest domeniu.
M-am gandit la cateva motive:
* Vechiul Testament
Cineva, nu stiu cine, ne-a invatat cumva ca pentru noi Noul Testament are relevanta. Vechiul Testament a fost pentru ei (nu se definete tot timpul care “ei”), dar pentru noi este important Noul Testament.
Insa, ca ne place sau nu, Isus citeaza din VT. Si asta ma face sa cred ca a dorit sa ne arate ca si VT este important pentru noi.
Toata Scriptura este insuflata de Dumnezeu si de folos ca sa invete, sa mustre, sa indrepte, sa dea intelepciune in neprihanire, (2Tim.3:16)
Vezi cum zice? Toata! Cine ne-a bagat noua in cap ca VT nu prea este pentru noi? Oare despre VT nu putem spune ca ne invata, ne mustra, ne da intelepciune?
La urma urmei, care este diferenta dintre iudaism si crestinism? Evreii asteptau un Mantuitor care urma sa vina. Toate iertfele si sarbatorile lor indicau spre Isus. Crestinii cred intr-un Mantuiror care a venit, o Jertfa care a fost adusa, Sfanta Cina fiind o aducere aminte a acestui lucru. In esenta, singura deosebire dintre evrei si crestini este ca ei priveau in viitor la un Mantuitor, iar crestinii privesc in trecut la Acelasi Mantuitor.
Asadar, daca crestinismul nu este altceva decat o continuare a iudaismului, este important sa intelegem ca VT este important si pentru noi.
* Legea
De cele mai multe ori cand intreb “Ce carte din Vechiul Testament va place mai mult?” primesc raspunsul “Psalmii”. Desigur, cartea Psalmilor este frumoasa. Contine muzica, poezie, profetie. Ce poate fi mai frumos decat asta?
Isus a citat din Vechiul Testament, dar nu de oriunde, ci din Deuteronom, una din cartile din Lege.
Cu toate ca in Psalmi sunt o gramada de profetii care indicau la Isus, de data asta Isus nu citeaza din Psalmi, ci din Deuteronom. (Oarecum ironic, in paranteza fie spus, in ispitirea din pustie celalalt citeaza din Psalmi…)
Oare ce contine aceasta carte de este asa importanta in ochii Mantuitorului?
Invata-i poruncile si legile; si arata-le calea pe care trebuie s-o urmeze si ce trebuie sa faca. (Exod.18:20)
Ca oameni, dar mai ales ca “crestini nou testamentari”, suntem alergici la expresii care contin cuvintele “trebuie” si “sa nu”. Facem alergie cand auzim de Lege, de porunci si oranduieli. Apropo, nu am intalnit inca pe nimeni care sa spuna ca Deuteronom este cartea lui preferata, insa am intanit destui oameni care considera aceasta carte extrem de greu de citit.
De ce citeaza Isus din Deuteronom? Cred ca pentru a ne arata ca Legea este importanta si pentru noi.
* Repetiţia
Isus citeaza din Lege, dar nu din oricare carte din Lege, ci din Deuteronom. Este o chestiune interesanta despre Deuteronon: este numita “Repetarea Legii”.
Daca exista lucruri care nu ne plac, repetitia este unul din ele. Si nu cand ne repeta cineva ce calitati deosebite avem noi, ci cand ne repeta ceva ce avem de facut. Cu toate ca se spune ca repetitia este mama invataturii, realitatea arata ca de multe ori repetitia este mama enervarii.
Cred ca Isus citeaza din aceasta parte a Legii, tocmai pentru a ne arata ca repetitia este importanta si pentru noi! Am vazut oameni care au citit Scriptura de peste 50 de ori. Stii care este unul din lucrurile pe care-l marturisesc fara exceptie acestia? “De fiecare data cand am citit-o am descoperit ceva nou.”
Sa iubesti pe Domnul Dumnezeul tau cu toata inima ta, cu tot sufletul tau si cu toata puterea ta. Si poruncile acestea, pe care ti le dau astazi, sa le ai in inima ta. Sa le intiparesti in mintea copiilor tai si sa vorbesti de ele cand vei fi acasa, cand vei pleca in calatorie, cand te vei culca si cand te vei scula. (Deuteronom 6:5-7)
Pe langa faptul ca textul acesta arata importanta repetarii invataturilor, mai putem observa aici ca nu exista nici o contradictie intre iubire si porunca, intre dragoste si lege.
* Experienta
Isus citeaza din Deuteronom, dar nu de oriunde din Deuteronom. Observa ca Isus face referire la niste texte care au legatura directa cu unele din experientele practice traite de popor: hranirea cu mana, ispitirea de la Masa.
Poti cunoaste despre EL ca teorie. Sau poti sa-L cunosti pe EL din experienta, traire.
Faptul ca Isus citeaza aceste texte care au legatura directa cu experienta practica, demontreaza faptul ca este important sa-L cunoastem pe EL ca Persoana, nu ca teorie.
Si viata vesnica este aceasta: sa Te cunoasca pe Tine, singurul Dumnezeu adevarat, si pe Isus Hristos pe care L-ai trimis Tu.(Ioan 17:3)
De aceea zic: daca Deuteronomul a fost important pentru Isus, cred ca ar trebui sa-i dam si noi aceasta importanta.
Tu stii ce “Sta scris”? Tu Il cunosti pe EL?
PS. Pentru cei care nu-si amintesc in amanunt pasajul despre ispitirea din pustie, il puteti citi aici: https://www.ebible.ro/biblia/romana/cornilescu/matei/4/
Printre altele, pe vremea cind s-a scris versetul cu “Toata Scriptura e insuflata de Dumnezeu”, Noul Testament nici macar nu exista ca un nou testament. La acel moment, “Scriptura” – insemna, de fapt… Vechiul Testament! =)
Da, correct! Daca ar fi sa fim si mai precisi, NT atunci se scria. :)
Apropo Deuteronom: Cititi va rog cintarea lui Moise din cap. 32 Ea va fi incaodata cintata de cei 144000. Nu exista in toata Biblia asa o cintare minunata ca aceasta!
Ascultati exlamatia: “Nimeni nu este ca Dumnezeul lui Israel, El trece pe ceruri ca să-ţi vină în ajutor, Trece cu măreţie pe nori.
27 Dumnezeul cel vecinic este un loc de adăpost, Şi subt braţele Lui cele vecinice este un loc de scăpare. El a izgonit pe vrăjmaş dinaintea ta, Şi a zis: ,,Nimiceşte-l.“
28 Israel este fără frică în locuinţa lui, Isvorul lui Iacov este deoparte ‘ntr’o ţară plină de grîu şi de must, Şi cerul lui picură roua.
29 Ferice de tine, Israele! Cine este ca tine, Un popor mîntuit de Domnul, Scutul care îţi dă ajutor, Şi sabia care te face slăvit? Vrăjmaşii tăi vor face pe prietenii înaintea ta, Şi tu vei călca peste înălţimile lor.“
Ginditi-va Binecuvintarea si blestemul rostit tot in Deut. cap. 28, cititi va rog capitolul 30… Ah! nu mai scriu nimic. Toata cartea gasesc intr-adevar minunata!