Observ in ultima vreme ca-si face loc o noua teorie printre crestini: teoria crestinilor inconstienti.
Aceasta se bazeaza pe urmatorul text:
Atunci Imparatul va zice celor de la dreapta Lui: „Veniti binecuvantatii Tatalui Meu de mosteniti Imparatia care v-a fost pregatita de la intemeierea lumii. Caci am fost flamand, si Mi-ati dat de mancat; Mi-a fost sete, si Mi-ati dat de baut; am fost strain, si M-ati primit; am fost gol, si M-ati imbracat; am fost bolnav, si ati venit sa Ma vedeti; am fost in temnita, si ati venit pe la Mine.”
Atunci cei neprihaniti Ii vor raspunde: „Doamne, cand Te-am vazut noi flamand si Ti-am dat sa mananci? Sau fiindu-Ti sete si Ti-am dat de ai baut? Cand Te-am vazut noi strain si Te-am primit? Sau gol si Te-am imbracat? Cand Te-am vazut noi bolnav sau in temnita si am venit pe la Tine?”
Drept raspuns, Imparatul le va zice: „Adevarat va spun ca, ori de cate ori ati facut aceste lucruri unuia din acesti foarte neinsemnati frati ai Mei, Mie Mi le-ati facut.”
(Matei 25:34-40)
Unii inteleg textul acesta in felul urmator: cei credinciosi vor face in mod natural fapte bune, fara sa stie ca le-au facut. Cand ei sunt apreciati de Imparatul pentru ceea ce au facut, ei pur si simplu nu-si aduc aminte cand au facut aceste fapte.
Inainte de a privi si altfel la acest text, trebuie sa fac unele precizari: nu cred ca faptele bune pot cumpara mantuirea. Ideal este ca faptele bune sa fie ca urmare al „gandului lui Christos”. Insa se prea poate ca fapte bune sa se faca si din motive rele. De asemenea, sustin ca cine stie ca e sfant, nu e.
Dar hai sa privim si din alte unghiuri textul de mai sus:
* Care este intelegerea noastra a intrebarii lor?
Dupa cum ziceam, multi inteleg intrebarile lor in sensul ca ei nu au stiut cand au facut fapte bune.
Or, daca e sa fim cinstiti cu noi, atunci putem presupune si ca au uitat.
Sa fie demn de lauda un crestin uituc?
* Care este intrebarea lor?
Trebuie sa fim cinstiti cu textul. Iau generic prima intrebare. Principiul se aplica analog si pentru celelalte.
Daca putem citi intrebarea „Doamne, cand Te-am vazut noi flamand si Ti-am dat sa mananci?” (cu accent pe „cand”), la fel de bine putem s-o citim „”Doamne, cand Te-am vazut noi flamand si Ti-am dat sa mananci?” (cu accent pe „Tine”, „Ţie”).
Adica, nedumerirea lor sa fi fost ca nu isi aminteau daca au facut fapte bune sau erau mirati ca facand fapte bune le-au facut Imparatului?
* Care este raspunsul LUI?
Daca noi putem avea dificultati in a intelegele sensul intrebarii lor, sunt sigur ca Imparatul a inteles-o pe deplin. Si ce le raspunde EL?
„Adevarat va spun ca, ori de cate ori ati facut aceste lucruri unuia din acesti foarte neinsemnati frati ai Mei, Mie Mi le-ati facut.„
Nu este greu de observat ca in raspunsul Lui, EL Se identifica cu fratii Lui mai neinsemnati. Raspunsul acesta i-a lamurit, pentru ca ei nu intreaba iarasi „Dar cand am facut noi acestea fratilor Tai neinsemnati?”.
* O alta parere de luat in considerare:
„Dar aceia pe care Hristos îi laudă nu vor şti că I-au servit Lui. La întrebările lor neliniştite, El va răspunde: „Ori de câte ori aţi făcut aceste lucruri unuia dintre aceşti foarte neînsemnaţi fraţi ai Mei, Mie Mi le-aţi făcut”.” (EGW, HLL, cap. Acesti foarte neinsemnati frati ai Mei)
Inteleg ca ei nu stiau ca I-au servit LUI, nu ca nu stiau ca au servit.
Asadar, nu cred in crestini inconstienti sau care lucreaza fara voia lor. Nu cred nici macar in crestini uituci.
Si stii de ce? „Isus, fiindca stia ca Tatal Ii daduse toate lucrurile in maini, ca de la Dumnezeu a venit si la Dumnezeu Se duce” a servit. De ce a servit? Fiindca STIA! Stia cine este, stia ce are, stia de unde vine si stia unde se duce.
Asta nu inseamna ca te incurajez sa faci ca Petru cand a zis „Noi am lasat tot. Ce rasplata vom primi?”.
Cred ca invatatura care ar trebui s-o intelegem din text este sa servim celor mai mici, celor mai neinsemnati. Ca daca ar fi sa servim celor mari, chiar Imparatului, poate ca multi ne-am inghesui gandindu-ne la rasplata. Dar daca servim celor neinsemnati, nu vom putea pretinde rasplata pentru asta, ca n-ai de unde.
Si-atunci mare ne va fi uimirea cand vom auzi: „Da, Mie Mi-ati slujit!”.
PS. Gasesti aici re-interpretari ale unor versete interpretate in general gresit.