1. In ebraica, titlul cartii este „bereshith”, in talmacire „la inceput”, adicatelea primul cuvant cu care incepe Biblia.
2. Prima poezie din Biblie se gaseste in al 27-lea verset al Scripturii (Geneza 1:27). Este o poezie ebraica formata din 3 versuri. Una din caracteristicile poeziilor ebraice este ca se repeta aceeasi ideea, dar cu unele variatiuni ale cuvintelor, variatiuni care se completeaza reciproc.
3. Prima fagaduinta in Biblie a unui Mantuitor se afla in Geneza 3:15.
4. In Geneza se gasesc cateva idei fundamentale care ne ajuta sa intelegem restul Scripturii: teologia (EL este Creator si Mantuitor), antropologia (omul este facut din tarana si se intoarce in tarana), sociologia (casatoria, familia, relatiile sociale), cosmologia (originea cosmosului), soteriologia (studierea Planului de Manturie in lumina creatiei si a caderii in pacat).
5. Geneza se poate imparti in doua sectiuni importante: Istoria antica (originea lumii) – pana la Geneza 11:27 si Istoria patriarhilor (istoria unor familii specifice) – de la Geneza 11:27 incolo.
6. Pentru cea mai mare partea a cartii, actiunea se desfasoara intr-o lume rurala sau de desert. Lumea Genezei este predominant pastorala; o lume a naturii. Doar cateva intamplari sunt amintite din oras sau de la cate o curte regala, dar si aici oamenii erau preocupati de agricultura.
7. In Geneza este instituit Sabatul saptamanal; „Sabatul este facut pentru om, si nu omul pentru Sabat” zicea Isus facand referire la aceasta.