Lecții din cartea Judecători

De cele mai multe ori cand ni se sugereaza sa invatam lectii din cartea Judecatori, ni se propune sa studiem biografiile acestor conducatori, oameni viteji care au salvat poporul in anumite circumstante. Astfel avem de invatat din viata lui Ghedeon, din viata lui Iefta, din viata lui Samson samd.

Sunt insa cateva invataturi care se repeta in cartea Judecatori. Ele sunt comune atat celor mai multi judecatori, cat si situatiilor prin care ei trec.

1. Istoria se repetă

Dupa cum am mai scris, sunt amintiti 12 judecatori, din care 7 sunt prezentati mai amanuntit. In repetate randuri poporul se apostaziaza, se pocaieste, este eliberat, doar pentru a lua de la capat acest ciclu. Astfel avem descrise: 7 apostazii, 7 pedepse, 7 reforme, 7 izbaviri. Din toate acestea, vedem ca istoria se repeta.

Putem intelege de aici ca ne este util sa studiem istoria biblica, pentru ca in ea vom gasi lectii calauzitoare pentru astazi; in diferite feluri, vom vedea in viata noastra aceleasi forte la lucru, aceleasi tendinte ca atunci. O maxima draga sufletului meu spune: “Istoria este făclia trecutului, în mâna prezentului, pentru a lumina viitorul.”

2. Cunoașterea lui Dumnezeu

Tot neamul acela de oameni a fost adăugat la părinţii lui, şi s-a ridicat după el un alt neam de oameni, care nu cunoştea pe Domnul, nici ce făcuse El pentru Israel. Judecători 2:10

Toate relele pe care si le-au adus asupra lor s-au datorat faptului ca nu-L cunosteau pe Domnul si nici puterea Lui. Asa s-a intamplat atat la inceputul cartii, dupa moartea lui Iosua si a acelei generatii, cat si dupa fiecare izbavire pe care le-o dadea Domnul prin cate un judecator: de obicei, dupa moartea judecatorului (si a oamenilor care participasera la minunile izbavirilor), oamenii din nou Il uitau pe Domnul.

De aici putem invata cat de important este sa avem mereu experiente cu Domnul si sa nu ne bazam pe credinta si experienta inaintasilor.

Chiar daca am fi avut parinti foarte credinciosi, asta nu ne asigura ca noi vom fi la fel! Ne este ca marturie in acest sens nepotul lui Moise, care ajunge sa fie preot al unor dumnezei straini: Au înălţat pentru ei chipul cioplit; şi Ionatan, fiul lui Gherşom, fiul lui Moise1, el şi fiii lui au fost preoţii seminţiei daniţilor până pe vremea robirii ţării. Judecători 18:30

3. Plăcerea omului – neplăcerea Domnului

Se repeta aceasta formulare “În vremea aceea, nu era împărat în Israel. Fiecare făcea ce-i plăcea.” Se pune in general accent pe prima parte: in lipsa unui conducator, lucrurile degenereaza in anarhie si de aici toate relele ce apar…

Insa as vrea sa remarc partea a doua a versetului: “Fiecare facea ce-i placea“. Un om care nu are o relatie buna cu Dumnezeu va face ceea ce nu-i place Domnului. Vedem asta in Judecatori, atat la nivel personal (arhicunoscutul argument al lui Samson: “caci imi place“), cat si la nivel colectiv (in 7 ocazii din Judecatori se spune “Copiii lui Israel au făcut atunci ce nu plăcea Domnului“).

Urmarile acestor placeri nesfinte se pot vedea, la fel, la nivel personal si colectiv:

  • idolatrie personala: Jud. 17:1-3
  • idolatrie colectiva: Jud. 18:1-31
  • imoralitate personala: Jud. 19:1-2
  • imoralitate colectiva: Jud. 19:11-30

Din nastere, esti inclinat sa faci ce-i rau. Si sa-ti placa asta! Doar un om nascut din nou are (pre)dispozitia de a face lucruri placute Domnului.

4. Exemplul personal

Ghedeon: „Să vă uitaţi la mine şi să faceţi ca mine. Cum voi ajunge în tabără, să faceţi ce voi face eu. Judecători 7:17
Abimelec: „Aţi văzut ce am făcut? Grăbiţi-vă şi faceţi şi voi ca mine.” Judecători 9:48

Desi in situatii foarte diferite, acesti doi conducatori ne dau o lectie importanta: un adevarat lider este cel care conduce prin exemplul personal.

5. Nemulțumirea – boală grea

Efraim era cea mai numeroasa si cea mai de seama semintie. De la inceput au fost nemultumiti cu partea lor de mostenire, cum ca nu le-ar ajunge la cat sunt de multi (Iosua 17:14-18). In plus, datorita faptului ca Iosua a fost din Efraim, ei considerau ca au dreptul sa fie priviti ca semintie conducatoare.

Nu este de mirare ca la prima rascoala, cea condusa de Ehud, acesta ii cheama pe ei primii. (Judecători 3:27)

Dar pe vremea lui Ghedeon s-au simtit neglijati; erau nemultumiti ca acesta nu i-a cheamat la prima strigare: Bărbaţii lui Efraim au zis lui Ghedeon: „Ce înseamnă felul acesta de purtare faţă de noi? Pentru ce nu ne-ai chemat, când ai plecat să te lupţi împotriva lui Madian?” Şi au avut o mare ceartă cu el. Judecători 8:1 Ghedeon insa a fost diplomat, si cu vorba buna i-a domolit spunandu-le ce voiau ei sa auda: cat de importanti au fost ei in victoria asupra madianitilor si ca partea facuta de ei a fost cea mai glorioasa.

Mai tarziu, pe vremea lui Iefta, mandria si aroganta lor se transforma in dictatura: Bărbaţii lui Efraim s-au strâns, au pornit spre miazănoapte şi au zis lui Iefta: „Pentru ce te-ai dus să baţi pe fiii lui Amon, fără să ne fi chemat şi pe noi să mergem cu tine? Vrem să-ţi dăm foc casei şi să te ardem împreună cu ea.” Judecători 12:1 Dar Iefta nu a mai fost asa bland cu ei precum Ghedeon si au suferit o mare infrangere…

Ramane si asta o lectie pentru noi: Cand te crezi cineva, cand simti ca mandria si aroganta se lipesc de tine, aminteste-ti ca mandria merge inaintea caderii. Daca vrei sa faci ceva, ofera-ti ajutorul. Dar nu te considera de neinlocuit. Nu critica pe cineva care face ceva ce merita laudat. Si daca tot nu te implici sa-l ajuti, macar fereste-te sa incerci sa-ti asumi laurii victoriei la care tu nu ai participat.

6. Tăria lucrurilor slabe

Ehud cel stangaci (Jud. 3:15), Samgar cu oticul de plug (Jud. 3:31), Debora si Iael – femei ne-razboinice (Jud 4:2; 9:21; 9:53), Ghedeon din familie saraca (Jud. 6:15), o grupa de 300 de oameni inarmati cu trompete si ulcioare (Jud 7:16), Samson cu falca de magar (Jud 15:15): iata cateva exemple care ne arata ca Dumnezeu poate face lucruri mari prin lucruri mici, poate sa faca minuni prin lucruri comune. Si nu doar ca poate, dar pare ca prefera sa faca asa. Cu cat e mai slab lucrul folosit, cu atat minunea e mai mare.

Dar Dumnezeu a ales lucrurile nebune ale lumii, ca să facă de ruşine pe cele înţelepte. Dumnezeu a ales lucrurile slabe ale lumii, ca să facă de ruşine pe cele tari. 1 Corinteni 1:27

Te simti mic, te simti slab? Nimic este un lucru tare valoros in mainile Lui! Este lucrul din care El a facut tot ce se vede! Asa trebuie sa te simti daca vrei sa poate face face Dumnezeu ceva din tine… pentru ca este materialul din care lucreaza El.

7. Puterea Duhului Domnului

Otniel (Jud. 3:10), Ghedeon (Jud 6:34), Iefta (Jud. 11:29), Samson (Jud 13:25; 14:6; 15:14) sunt oameni despre care se repeta acelasi lucru: “Duhul Domnului a fost / a venit peste el”. Asta era sursa puterii lor.

Cuvantul Lui are aceeasi valabilitate si pentru noi, putem – fara sa gresim – sa generalizam aceasta pentru noi: Lucrul acesta nu se va face nici prin putere, nici prin tărie, ci prin Duhul Meu – zice Domnul oştirilor! (Zaharia 4:6)

Dar pentru asta e nevoie sa ne simtim neputinciosia; si apoi sa recunoastem ca Duhul Sfant ne poate umple de putere. S-o cerem si sa ne rugam pentru asta!

Nota:
1. Cronologic, ultimul eveniment din perioada judecatorilor este moartea lui Samson. Capitolele 17-18 descriu o intamplare din vremea cand traia nepotul lui Moise (Judecatori 18:30), iar capitolele 19-21 povestesc intamplari din vremea cand traia nepotul lui Aaron (Judecatori 20:28). Cronologic, faptele din aceste capitole sunt in perioada de la inceputul cartii Judecatori; intelegem astfel mai bine adancimea relelor in care au cazut imediat dupa moartea “pionierilor”.

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.