Galateni :: Ştiaţi că?…

1. Tema epistolei catre Galateni este neprihanirea obtinuta prin credinta in Isus.

2. Epistola este adresata „catre Bisericile Galatiei„. Aceasta forma de adresare a lui Pavel este in contrast cu aproape toate celelalte epistole ale lui. In alte epistole se adresa cu „iubiti” sau „sfinti” sau alte aprecieri. Se adreseaza astfel din pricina extinderii apostaziei galatenilor: Pavel nu gaseste nimic pentru ce sa-i laude. Este sigurul caz in toate scrisorile catre Biserica in care Pavel nu exprima bucurie sau recunostinta.

3. Pavel foloseste salutul sau obisnuit „Har si pace!” (Galateni 1:3) dovedind ca in ciuda apostaziei lor nu-i iubeste mai putin pe galateni.

4. Galateni a fost epistola preferata a lui Martin Luher.

5. In epistolele sale, Pavel citeaza de 3 ori Habacuc 2:4 („Cel neprihanit va trai prin credinta”). Galateni este una din ele (Galateni 3:11). Aici accentul cade pe „prin credinta”.

6. Structura epistolei este ușor de reținut. Are 6 capitole și se împarte în 3 părți, fiecare care parte fiind formata din doua capitole.

I) Istorie. Dupa o scurta introducere, Pavel aduce în atenția galatenilor câteva fapte istorice care-l confirma și pe el apostol ca și pe ceilalți apostoli: originea sa, convertirea sa, întâmplările de după convertire, conflictul cu Petru (prin faptul ca îl mustră pe Petru arată că și el are aceeași autoritate ca și acesta)

II) Teologie. In stilul rabinilor, ia două întâmplări din VT și le dă aplicații spirituale: (1) Avraam socotit neprihănit prin credință și (2) Sara și Agar și copiii lor

III) Etică. În ultimele doua capitole, Pavel arată aplicațiile practice ale neprihănirii prin credință. În viata celui credincios, credința aduce roade: fapte bune.

7. „In întreaga Epistolă către Galateni nu există nici cea mai mică urmă de îndoială în ceea ce priveşte legea, dacă ea trebuie ţinută sau nu. Singura întrebare este: Cum să fie ţinută?” (E.J. Waggoner)

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.