Cântăreți din copilărie: Titus și Luminița

Când eram mic, mic aveam o caseta care era copie după copie după copie. Nu știam atunci cine cântă acolo. Era un folk tare fain, făcut cu chitară și muzicuță, cu totul deosebit în muzica cu mesaj creștin românească. Nu doar în urma cu 30-40 de ani ani era cu totul aparte, dar nici pana azi nu cunosc ceva asemănător.

Neștiind dacă voi mai putea face rost de acele înregistrări, am tinut sa am acea caseta în format digital. Iată câteva secvente de pe ea:

Căutări

Dar cine erau cei care cantau? Am aflat la un moment dat ca ii cheamă Titus și Luminița. Prețioasa informație! Din când în când mai dădeam cate o căutare pe internet. Am mai găsit pe ici, pe colo, câte o piesa stinghera; dar nicăieri o colecție mai mare (căci de la o colecție completa îmi luasem gândul) .

Continue reading

Raymond Vancu despre muzica

Marius Cruceru facea o buna observatie: daca vrei sa te certi cu cineva, vorbeste despre muzica. Am urmarit cu atentie video-urile de mai jos, sunt informatii cel putin bine de stiut, daca nu de luat in considerare.

Cine este Raymond Vancu? Si eu mi-am pus aceasta intrebare. Dumnealui spune ca a ramas cunoscut ca „Raymond de la Proconsul”. In primul video vei afla povestea lui de viata: de la un copil pasionat de muzica pana la producator muzical.

In al doilea video despre decandenta muzicii laice, am fost fascinat despre cum povesteste ca s-a facut mai demult muzica spre deosebire de cum se face acum. Printre altele spunea ca ceea ce unii numesc decadenta este numit de altii progres.

Continue reading

Bruxelles – Muzeul Instrumentelor Muzicale – mai 2017

La intoarcerea din luna de miere, ne-am oprit iarasi prin Bruxelles. Am profitat si de acest popas si am vizitat Muzeul Instrumelor Muzicale.

A fost o incantare pentru ochi si un rasfat pentru urechi. De la pietre gaurite si cornuri pana la sintetizatoare Roli, am vazut si auzit tot soiul de scule de creat sunet: instrumente de suflat, tobe si tot felul de instrumente de percutie, piane si orgi, acordeoane si altele cu burduf, chiare si laute. Si multe, multe altele de nici nu le mai stii spune pe nume.

Primesti si un ghid audio, astfel incat poti auzi fiecare instrument cum suna. Tot in acel ghid, gasesti informatii despre fiecare instrument: de unde provine, in ce perioada s-a folosit, si altele.

M-a amuzat cu ce am contribuit, printre altele, noi: higheghe de la Bihor (gasesti o poza cu higheghea in gramada de poze de mai jos).

Continue reading

Gusturi muzicale comune

Una din bucuriile vietii este sa intalnesti oameni care gusta aceeasi muzica pe care o asculti tu.

Ca de pilda in cazul urmator.

L-am luat la ocazii. Am vorbit una-alta, la un moment dat a ramas tacut.

– Să stii ca a avut dreptate ăsta cu cantecul lui!!! a zis de-a dreptul incantat cand s-a terminat piesa.

Continue reading

De-ar fi să vii de crăciun…

CHRIS este unul din artistii pe care ii apreciez mai ales pentru textele care le scrie. Iata un (alt)fel de colind… care te pune pe ganduri.

 

Lumini strălucind, ecou de colind, este iar sărbătoare
Baloane şi flori în zeci de culori, clopoței argintii,
Cadoul expus, vitrine de lux, mii de lămpi sclipitoare,
Oferte-n pachet, refren de suet, globuri şi jucării

Dar mă întreb în toate astea, care-i locul Tău, Isus?
Mi-e tot mai greu să Te aflu, unde oare te-au dus?

Continue reading

„Dar sună bine!”

Imi incalc din nou promisiunea de a nu vorbi despre muzica in sensul stabilirii a ce e bine si ce nu. Nu am competente in domeniu, dar totusi, de bagat de vina putem fiecare, nu?… (zic eu, ca stiu ca asa ai fi zis :p).

Dintru inceput subliniez ca nu-i treaba mea ce se intampla la altii, dar ma simt afectat de ceea ce se intampla la noi, asa ca aleg sa nu tac.

Asadar,

Continue reading

Jaguaru – Trăiesc din amintiri…

– Băi! Ce să tot cânt de la altii?! Tot cover-uri, tot cover-uri… Cant de data asta o piesa de-a mea! imi zise el cu ochii sticlindu-i de bucurie la gandul ca o sa filmam o piesa compusa de el.

Din cate zicea n-o sa-l mai vedem in Oradea pana la primavara. Asa ca…

Citit: Ellen White şi muzica

Am citit cartea „Ellen White si muzica”, 166 pagini.

Cartea incepe prin a povesti care a fost rolul muzicii in familia lui Ellen White, apoi dezbate anumite fragmente in care Ellen White vorbea despre muzica, aratand in acelasi timp contextul cultural in care au fost scrise.

Ellen White si muzica

Cuprins:

Introducere
Muzica in viata membrilor familiei White
Sfant si profan
Un balamuc de sunete
Muzica de mare popularitate
Teatrul muzical
Muzica in serviciul de inchinare
Locul muzicii in evanghelizare
Educatia si muzica
Muzica in viata lui Hristos
Muzica in Eden, in ceruri si pe noul pamant

7 citate din carte:

„In putinele ocazii in care a auzit muzica interpretata de formatii profesioniste, Ellen White a fost placut impresionata si a exprimat apreciere cu privire la acea muzica.”

„Atat Ellen White cat si sotul ei au vorbit si au scris in favoarea folosirii muzicii instrumentale in biserica.”

Continue reading

Orchestra internationala Geneva, decembrie 2012

Am fost la un concert de colinde (desi nu-mi plac colindele in zona asta a anului), dar daca acuma a fost Orchestra internationala Geneva prin urbe…

Impresii? Intr-un cuvant: IMPRESIONANT!

Inaintea mea era un domn cumsecade, care m-a ascultat si mi-a filmat astea… Nu e cine stie ce calitate, dar ca sa-ti dai seama ce a fost.

Continue reading