Cântăreți din copilărie: Titus și Luminița

Când eram mic, mic aveam o caseta care era copie după copie după copie. Nu știam atunci cine cântă acolo. Era un folk tare fain, făcut cu chitară și muzicuță, cu totul deosebit în muzica cu mesaj creștin românească. Nu doar în urma cu 30-40 de ani ani era cu totul aparte, dar nici pana azi nu cunosc ceva asemănător.

Neștiind dacă voi mai putea face rost de acele înregistrări, am tinut sa am acea caseta în format digital. Iată câteva secvente de pe ea:

Căutări

Dar cine erau cei care cantau? Am aflat la un moment dat ca ii cheamă Titus și Luminița. Prețioasa informație! Din când în când mai dădeam cate o căutare pe internet. Am mai găsit pe ici, pe colo, câte o piesa stinghera; dar nicăieri o colecție mai mare (căci de la o colecție completa îmi luasem gândul) .

In plus, am fost pus pe o pista greșită. Mi s-a spus ca i-ar chema Titus si Luminița Munteanu. Buuun. Cu acesta noua informație, am mai cautat.
– Titus Munteanu a fost ceva prezentator la TVR, am spus.
– Da, da! El este! Mi s-a răspuns. Era el ceva vedeta înainte sa se pocăiască.

Cu toate astea, nu prea se legau lucrurile. În plus Titus Munteanu nu mai e în viața, iar eu speram ca să dau cumva-cumva de Titus și Luminita…

Descoperire

Imi spune într-o zi, din senin, o mătușa care știa despre căutările mele ca i-a găsit pe youtube. Sa caut Titus Ghica. Vaaaai, nu-mi venea sa cred ochilor și urechilor!!! Nu doar ca găsisem acum câteva din cântările vechi la o calitate mult mai buna decât ce aveam eu, dar Titus încă scrie si canta cântări. În fiecare vineri postează câte o cantare. Canalul lui este: Titus Ghica.

Titus si Luminita

L-am cautat pe Facebook. Mi-a dat accept. Am descoperit atunci ce ușor ar fi fost să-l găsesc dacă știam pe cine sa întreb, pentru ca printre prietenii comuni ii aveam pe Doru Siket de la Elim, Beni Dudas de la Maranata, Adi Tise si Nutu Curescu de la Omega, Ionel Bonta si Traian Cipcigan de la Mesaj.

Am avut o mica discuție cu dumnealui. I-am povestit despre cum adormeam cu muzica lui. Probabil aude mereu astfel de destăinuiri.

Ascultând cântările de pe youtube, am găsit câte cântări arhicunoscute sunt compuse de dumnealui. Enumar câteva: Ești atât de obosit”, “Aur argint si palate”, “Arcuri incordate”, “Ramai mereu cu frații tai”.

Titus: Picture made in Yugoslavia in 1985, at Padinska Skela

Printre altele mi-a spus:

Mă bucur și eu. Transmiteți mai departe și prietenilor dvs, credincioși sau necredincioși. Ele pot aduce o rază de speranță in inimile celor in suferință! Cântările pe care le-am compus prin mila Domnului au fost inspirate din trăirile mele de zi cu zi, întâmplări, necazuri și bucurii. Ele pot sa ajute spiritual și emoțional!

Da, stilul este unic. Izvorât din căutările mele de a fi mai bun, mai folositor, rob în slujba Mântuitorului!

Toate sunt compozițiile mele prin mila și inspirația Domnului! Am ascultat piesele mele deja cântate de zeci de persoane, duete, coruri și fanfare. Important este ca se vesteste dragostea Lui Isus!

Am călătorit in Los Angeles 10 ani, Chicago 25 de ani. Am venit in Alabama de 1 an.

Titus Ghica

Propun spre ascultare o piesa dintre înregistrările vechi: Oița mea.

Titus mi-a spus ca următoarea piesa este povestea vieții lui: Cautam fericirea.

Carte

Anul acesta, a văzut lumina tiparului o carte scrisa de Titus. Cartea povesteste cum a fugit în America și este structurata asa: fiecare capitol povestește o zi a călătoriei; între fiecare doua astfel de capitole este inserata câte o povestire, atat amintiri din copilărie, cât și din viata de artist recunoscut. Din aceste povestiri se pot înțelege unele motive care l-au făcut sa caute o tara mai buna…

Am citit cartea cu sufletul la gura. Părea a fi Călătoria Creștinului (de John Bunyan) contopita cu Robinson Crusoe (de Daniel Defoe). Doar ca asta e istorisire adevărată. Titus nu e doar un compozitor bun, ci și un povestitor extraordinar. Efectiv m-a dus cu el în călătoria lui! Daca am fost nevoit sa las cartea din mana, am avut simțământul ca “oh, dar cum să-l las singur prin peripețiile acestea?…”.

Mi-a plăcut umorul și autoironia lui. Savuroase! De exemplu, pe tot parcursul cărții, amintește din când în când grija pentru doua sticle de Coca-Cola, în care numai suc nu era. M-a amuzat mult asta: unul care fuge spre America, dar își duce și doua sticle de Coca-Cola. Partea faina este ca nici nu-ți dai seama dacă a fost ironie intenționată, sau pur și simplu relatarea faptelor.

Pe de alta parte, am apreciat mult grija aproape sfântă pe care o avea pentru “caietul meu de compozitii creștine”.

Bihorean fiind, am fost impresionat de apariția unor personaje acolo, oameni buni (nu vreau sa dau detalii, pentru a nu deconspira firul povestirii pentru viitori cititori).

Daca ar fi sa recomand niște mici îmbunătățiri ce s-ar putea aduce cărții la o editie viitoare, acestea ar fi:
– titlul capitolului Marti, 14 mai 1985 (Ziua trecerii, dupa asteptarile noastre) sa fie ca și celalte de pana acolo: doar data, fără adăugarea “Ziua trecerii, dupa asteptarile noastre”. Pentru mine, ca cititor cu sufletul la gura de curios ce se va întâmpla în ziua următoare, aceasta precizare din titlu mi-a taiat elanul, intuind de la inceput sfarsitul zilei. Am citit capitolul intuind de la început ca nu urma sa se întâmple ceea ce as fi așteptat dacă în titlu era doar data.
– ar merita adăugate niște poze vechi, pentru ca cititorul sa aibă și o imagine vizuala a protagonistului. Astfel va înțelege, de exemplu, mai bine referirile autoironice la podoaba capilară si cum aceasta l-a protejat la un moment dat de grindina. Eu, de pilda, tare mult as dori sa vad o poza cu caietul de compoziții păstrat cu atâta grija.
CD audio care sa se dea odată cu cartea, CD care sa conțină cele mai vechi înregistrări. Sau măcar sa existe în carte un link către un playlist cu acestea. Da, apreciez mult ca Titus compune si acum, dar cântările care-mi trezesc cele mai dragi amintiri sunt cele vechi. Ma refer, chiar acele înregistrări, înregistrate cu zeci de ani în urma; nu reinregistrari ale cântărilor respective. Și știu ca nu sunt singurul căruia ii plac acele cântări.

Dacă doriți sa cumpărați cartea, o puteți comanda la nora lui Titus:
Gabriela Ghica
Telefon: 0757205791
E-mail: gabi.marks@yahoo.com
Orasul Pitesti
Se livreaza in toata tara prin posta sau curier.

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.