Un ÎNCEPUT și un SFÂRȘIT

În Psalmul 1 este creionat portretul omului neprihănit (bun) în contrast cu cel al omului păcătos (rău). Printre alte calități ale omului neprihănit este notată următoarea: “tot ce începe, duce la bun sfârșit” (Psalmul 1:3 up)

Aceasta este o făgăduință: cu ajutorul Domnului tot ce începi poți duce la bun sfârșit. Mai mult, traducătorii Bibliei spun ca s-ar putea traduce “prosperă în tot ce face”.

Dar găsesc că este în același timp și o cerință: Dumnezeu a rânduit viața noastră astfel încât (aproape) totul să aibă un început și un sfârșit.

Desigur, sunt și unele excepții (bune sau rele) cum ar fi:
– un început fără sfarsit: viața veșnică; cu toții o dorim și suntem încrezători că Domnul în harul Lui ne va face parte de ea
– un sfârșit fără început: nu cred ca doar eu cunosc oameni care la orice program ajung mereu după ce a început.
– lucruri fără început și fără sfârșit: acele lucruri pe care le facem mereu mâine, nu astăzi. Și fiecare astăzi are un mâine…
– mai multe începuturi și un sfârșit: mărturisesc că prima dată când am citit Biblia din capăt în capăt, am început-o de mai multe ori (cu entuziasm la început de an, entuziasmul scăzând când ajungeam pe la Levitic sau Deuteronom).
– un început si mai multe sfârsituri: dacă atunci când îți spune cineva că se coboară spre încheiere, tu știi ca este doar la jumătate sau dacă nimeni nu te mai poate păcăli cu “mai am doar un gând”, atunci știi și tu cel puțin un lucru care are un singur început, dar mai multe încheieri…

Dacă una dintre calitățile omului neprihănit este ca “tot ce începe, duce la bun sfârșit”, atunci cred ca e bine să-ți dorești și tu asta.

Când ne gândim la un început și un sfârșit bun, nu ar trebui sa uităm că între acestea două pot fi greutăți, chiar eșecuri. Cum să ai un început? Cum duci acest început la bun sfârșit? Ce faci când treci prin dificultăți?

Pentru a găsi răspuns la aceste întrebări, vom analiza exemplul unor tineri din Biblie. Pe lângă porunci și învățături, Biblia ne oferă multe exemple, deoarece învățătura ne este mai bine fixată urmărind aceste pilde care au fost scrise spre învățătura noastră. Într-adevăr, exemplele nu ne sunt date ca normă (cum ca doar așa ar fi bine), dar studiindu-le putem observa rezultatele. Și ne putem aștepta ca, în condiții similare, procedând la fel să avem rezultate asemănătoare.

Nu vom analiza din nou viata lui Iosif, Daniel sau a celor trei tineri. Viața acestor tineri faimoși este studiată (aproape) în fiecare săptămână de rugăciune pentru tineri. Este bine să-ți dorești sa fii ca ei. Însă s-ar putea să-ți spui “Eh, el era Iosif! El era Daniel! Eu nu sunt nici Iosif, nici Daniel…”. De aceea vom analiza o întâmplare banală din viața unor tineri de rând.

1Fiii prorocilor au zis lui Elisei: „Iată că locul unde locuim noi cu tine este prea strâmt pentru noi.  2Haidem până la Iordan; ca să luăm de-acolo fiecare câte o bârnă şi să ne facem acolo un loc de locuit.” Elisei a răspuns: „Duceţi-vă.”  3Şi unul din ei a zis: „Fii bun şi vino cu slujitorii tăi.” El a răspuns: „Voi merge!”  4A plecat deci cu ei. Ajungând la Iordan, au tăiat lemne. 5Şi pe când tăia unul din ei o bârnă, a căzut fierul de la secure în apă. El a strigat: „Ah! domnul meu, era împrumutat!”  6Omul lui Dumnezeu a zis: „Unde a căzut?” Şi i-a arătat locul. Atunci Elisei a tăiat o bucată de lemn, a aruncat-o în locul acela, şi fierul de la secure a plutit pe apă.  7Apoi a zis: „Ridică-l!” Şi a întins mâna şi l-a luat. (2 Împăraţi 6:1-7)

Găsim în aceasta întâmplare câteva lecții care te vor ajuta începi un lucru și să-l duci la bun sfarsit. Pentru ca întâmplarea a avut loc în sânul unei comunități, lecțiile de asemenea vor fi aplicabile îndeosebi pentru viața comunității în care ești.

1. INIȚIATIVĂ

Curajul de a începe

Acești tineri au observat că există o problemă (“Iată că locul unde locuim noi cu tine este prea strâmt pentru noi.”), au căutat soluții și au propus o rezolvare (“Haidem până la Iordan; ca să luăm de-acolo fiecare câte o bârnă şi să ne facem acolo un loc de locuit.”).

Când ai o inițiativă, acum (la fel ca atunci) vei avea de înfruntat câteva dificultăți.

Prejudecățile

Sunt conștient că acești tineri au avut de înfruntat niște prejudecăți. Și-ar fi putut spune: “Dacă vor zice oamenii ca așa suntem noi, tinerii? Mereu nemulțumiți și băgători de vină… Ce se va întâmpla dacă vor susține că noi trebuie să fim răspândiți în popor, nu în jurul lui Elisei? Dar dacă unii vor spune ca noi trebuie sa predicăm Cuvântul, nu să ne ocupăm de construcții? Dar dacă Elisei va fi mâhnit pentru că ne simțim înghesuiți? Dacă… dacă… dacă?…”

Treci peste astfel de prejudecăți! Deși probabil că prejudecățile au omorât unele ințiative, știu că unele inițiative nici măcar nu au fost exprimate pentru că tu ai avut prejudecăți, nu ceilalti. Asta este prejudecata prejudecătilor: să crezi că ceilalți vor avea cine stie ce prejudecăți. Alung-o de la tine! De altfel, să știi prea bine ce gândesc ceilalți despre tine e semn de îmbătrânire!

Haterii

Mereu au fost oameni impotrivitori. Haterii – acești veșnic nemulțumiți cu soarta lor – nu au apărut odată cu internetul. Ei există de la Cain încoace. Când vei vrea să faci ceva, mereu ei vor fi acolo ca să te descurajeze. Să-ți explice că nu-i bine, că nu se poate, că altfel trebuie. Oricum ai face, ar fi mai bine altfel. Existența ta îi deranjează până la urmă. Ei sunt oameni prea mari pentru această lume mică…

Ignoră-i pe hateri! Cine sunt acești indivizi umani? Ce ii recomandă pe ei pentru a-ți da ție sfaturi? Sunt ei specialişti în domeniul în care te descurajează? Care este portofoliul lor? Pentru ce sunt renumiți? Dacă ar fi să-ți promită că urmând-le sfaturile ai ajunge ca ei, ți-ai dori să fii ca ei?

Nepăsarea

Atunci când ai o propunere, se întâmplă uneori ca ceilalți deși nu te descurajează, să-ți spună “Bine. Du-te și fă cum zici…” și să te lase în taina ta. Nu se poate numi descurajare, dar nici încurajare. Aşa se pare că a fost și reacția lui Elisei: la propunerea lor “Haidem…”, el le spune “Duceți-vă!”. Sau alteori nu vei avea nici măcar un fel de reacție la o propunere de-a ta. Vei simți că ești tratat cu nepăsare.

În astfel de cazuri, insistă. Mai explică o dată. Nu cădea în ispita să crezi că nimeni nu încearcă să te înțeleagă și să te susțină. Pe tine, geniul neînțeles. Nu! Cu sinceritate, insistă!

Pionierii mișcării advente au fost oameni tineri. Părinții tai au fost oameni cu multe inițiative. Gândește-te doar la casele de rugăciune construite după Revoluție. Ce inițiative, propuneri, planuri ai pentru a continua lucrarea lor?

Domnul iubește oamenii care au inițiativă. Fii unul dintre ei!

2. IMPLICARE

Entuziasmul de a face

Acești tineri nu au lansat o propunere pentru ca alții s-o aducă la îndeplinire, ci au fost dispuși sa lucreze pentru ideea lor. Ei au mers la Iordan si au lucrat (“Ajungând la Iordan, au tăiat lemne”). Nu greșim dacă ne imaginăm că au lucrat cu entuziasm.

Sunt mulți care dau idei care să fie facute de alții, sunt mulți care știu unde greșesc alții și să spună cum ar trebui făcut. Dar dintre aceștia puțini vor accepta să facă ei…

Pentru a transforma o idee într-un lucru vizibil, implică-te pentru realizarea ei! Lucrează cu tragere de inimă! Asta face diferența între un băgător de vină și un om bine intenționat.

Dă valoare ideii tale facând-o să prindă contur! Cel mai potrivit lucru pentru a face asta este de-a lucra cu entuziasm.

3. ECHIPĂ

Toţi ca unul

“Unde-i unul nu-i putere” spune cântecul. La fel, îi găsim pe acești tineri lucrand în echipă. Știau că a se ajuta unul pe celălat este benefic și că e bine să lucreze toți (“ca să luăm de-acolo fiecare câte o bârnă”).

Și au mai ințeles ceva: că este nevoie ca cineva mai trecut prin viață să fie cu ei (“Fii bun şi vino cu slujitorii tăi.”).

Lucrând în echipă ai mai multe șanse să duci lucrul la bun sfârșit. Câteva din beneficiile lucrului în echipă sunt:
– fiecare are talentul lui, nu trebuie să le știi face pe toate: în echipă sunt oameni diferiți, cu daruri diferite; fiecare se poate ocupa de câte o parte a lucrării
– nu ești condamnat dacă greşeşti: în echipă nu se caută vinovații, ci se caută soluțiile
– oferi și primești ajutor: învață-te să-ți oferi ajutorul, la rândul tău vei fi sprijinit cu dragă inimă
– responsabilitatea revine conducătorului echipei: asta nu înseamnă că tu nu va trebui să fii responsabil în ceea ce faci; dar responsabil pentru reușita sau nereușita proiectului revine în primul rând conducătorului echipei, el are imaginea de ansamblu.

Dar pentru aceste beneficii va trebui să sacrifici și tu ceva: în echipă, de cele mai multe ori nu ți se va face statuie pentru că ai avut cine mai știe ce idei mărețe. La fel cum nu ești împușcat când greșești, nu ești ridicat în slăvi când ai idei glorioase.

Aș sublinia aici un lucru: Obișnuiește-te să ceri călăuzirea Domnului în orice faci! Oridecâte ori ai ocazia, bucură-te de prezența și sfaturile lui Elisei. Acest Elisei poate fi părintele tău care iți vrea binele, pastorul tău care dorește propășirea ta duhovnicească sau un om de încredere care-L iubește pe Domnul. Spre deosebire de cum ți-am spus să te raportezi la hateri, te rog să ții cont de părerea acestor oameni credincioși chiar dacă nu sunt specialiști în domeniul în care se exprimă. Frica de Domnul și înțelepciunea câștigată în școala vieții îi califică în a-ți da sfaruri care merită ascultate. Să nu simți că sunteți în echipe diferite, chiar dacă uneori vor avea darul descurajărilor. Este nevoie câteodată și de acest dar! Știi și tu că s-ar putea ca uneori să ai idei și planuri de lucru greșite…

4. ASUMARE

Ce faci cu eșecul?

A avut loc o greseală nefericită: fierul securii unui tânăr cade in apă (“Şi pe când tăia unul din ei o bârnă, a căzut fierul de la secure în apă”). Interesant de observat ca tânărul nu a căutat scuze si nici nu a pus vina pe alții. Nici pe împrejurări. Nici chiar pe satana. Important este că a realizat că s-a întâmplat ceva rău și că nu a stăruit în greșeală (cum ar fi fost să continue să dea cu coada securii în copaci?). Imediat a cerut ajutorul și făcut ce a putut pentru a repara ce a stricat.

Este foarte posibil să greșești atunci când faci ceva, pentru că a greși este omenește și doar cine nu lucrează nu greșește. Este bine să nu greșești, dar nu întotdeauna greșeala este păcat.

Ce să faci când ai greșit:
– Realizează că s-a întâmplat ceva nedorit. Când nu există progres în ceea ce faci, cel mai probabil ceva nu funcționează cum trebuie.
– Nu continua. Dacă ai realizat ca ceva nu merge bine, nu ai nici un motiv să continui tot asa. Oprește-te!
– Asumă-ți greseala. Nu căuta scuze, nu acuza pe alții, nu da vina pe împrejurări, uneori nici pe diavol.
– Cere ajutorul. A cere ajutorul nu este rușinos. Rușinos este ca toată echipa să fie afectată negativ pentru că tu nu ceri ajutorul.
– Spune ce s-a întâmplat. Pentru a putea fi ajutat cât mai repede, trebuie să dai cât mai multe detalii care ar ajuta la rezolvarea problemei: Cand? Unde? Ce? sunt întrebări care ajută mereu.
– Găsește cauzele. Asta te va ajuta nu doar în problema de față, ci și pentru evita eventuale viitoare greșeli.
– Repară daunele. Chiar dacă se va întâmpla o minune pentru a te ajuta să ieși din încurcătură, va trebui sa faci și tu ceva pentru a îndrepta lucrurile.
– Continuă să lucrezi. După ce ai reparat ce ai stricat, nu te lăsa pradă gândului “Eu nu sunt bun de nimic”. Dacă nu ai fi bun de nimic, nu ai fi în echipa asta!
– Nu pierde lecția! Dacă e nevoie pentru a ţine minte, notează-ți ce ai învățat din acest lucru. Parcă suntem programați să reacționăm la fel în cazuri asemănătoare. Dar amintindu-ți lecțiile trecute, vei putea să-ți formezi noi deprinderi și data viitoare îți va fi mai ușor să eviți greșeala.

5. ÎNZESTRARE

Ce faci cu succesul?

Tânărul din întâmplarea noastră face o remarcă pe cât de scurtă, pe atât de valoroasă: “(Toporul) era împrumutat!” Faptul că nu avea topor nu a fost folosit ca o scuză pentru a nu lucra. Tânărul a descoperit că Cel care îți dă abilități Se va îngriji și să ai uneltele necesare.

Toate talentele tale vin de la Dumnezeu! Ele ți-au fost date (împrumutate, dacă vrei) cu un scop. Dumnezeu dorește să le folosești in slujba Lui și spre folosul semenilor tăi.

Atenție la “dezvoltarea personală”! Lumea are un alt sistem de valori cu privire la asta: pune în centru omul. Dacă toate celelalte de până acum sunt cu totul acceptate de lume (în orice firmă vei apreciat dacă ești proactiv; orice angajator căuta oameni de acțiune; în majoritatea companiilor se lucrează în echipe; oricine te va aprecia dacă îți asumi greșeala), când vine vorba despre înzestrare, lumea uită de Dumnezeu și-l pune pe om in centru! “Tu ești tot, tu ai tot, tu poti face tot!” iti vor spune. Dar tu să nu uiți că in toate depinzi de Dumnezeu.

Ceea ce ai este un dar, ceea ce ești este un har. Să nu uiți asta!

6. CĂLĂUZIRE

Ce faci pentru tineri?

Elisei era iubit de tineri, ei căutau să învețe de la el, iar el îi sprijinea în planurile pe care aceștia le făceau. Vedem din întâmplarea pe care discutăm și că îi ajuta atunci când erau în vreo încurcătură. Nu vreau să intrăm pe terenul speculațiilor, dar se prea poate ca și Elisei să fi avut planul unei școli mai mari dar i-a lăsat (sau chiar încurajat) ca ei să aibă inițiativa, înțelegând că se vor implica mai cu dragă inimă dacă simt ca planul le aparține.

Aceste rânduri nu se adresează tinerilor, ci celor care sunt puși să vegheze asupra sufletelor lor. Nu cred că sunt eu în măsură de a da sfaturi, dar cred că nu-i greșit dacă pun cateva întrebări. Dacă ești unul dintre cei care sunt în locul lui Elisei, te rog nu considera retorice aceste întrebări. Eu nu aștept răspunsuri la ele, dar m-aș bucura dacă tu ți-ai răspunde.
– Ce planuri faci pentru tinerii plini de energie din comunitatea ta?
– Cum ar trebui să fii pentru ca tinerii să se adune în jurul tău?
– Îi încurajezi pe tineri să facă planuri, să aibă inițiativă sau doar îi critici când nu se aliniază planurilor tale?
– Ți-ai luat timp să-i asculți sau te aștepți ca ei să te asculte cu fiecare ocazie? Știi care sunt talentele lor, ce preocupări au, ce planuri de viitor nutresc?
– Cum procedezi pentru ca tinerii să te cheme cu ei când vor să facă ceva pentru comunitate? Au încredere în tine?
– Care sunt motivele pentru care tinerii ți-ar acorda respectul?
– Îi auzi pe tineri când strigă după ajutor?
– Cum te raporteazi față de un tânăr care a greșit? Cum reușești să-i transmiți ideea că se poate deschide în fața ta și să-ți ceară ajutorul?
– Care este limita dintre a ajuta pe cineva și a-l învăța să se ajute?
– Cum îi transmiți convingerea că Dumnezeu este în control?

Poate mai ieri am zis că tinerii sunt biserica de mâine, dar azi uităm că acum mâine-le de ieri este astăzi. Tinerii sunt biserica de astăzi!

7. INFLUENȚA

Puterea exemplului

Indiferent că ne punem mai ușor în locul acestor tineri sau în locul lui Elisei, iată că după câteva mii de ani această întâmplare a fost din nou amintită și din nou am învățat din ea. Dar sunt convins că acești oameni i-au inspirat prin ceea ce au făcut și pe cei din generația lor.

Să fii conștient că în tot ce faci ai o influență! Tu compară-te doar cu Isus, dar să știi că oamenii se vor compara (și) cu tine. În unele cazuri vor spune “Asa a facut si el/ea, sa facem si noi asa”, alteori vor zice “Nici el/ea n-a facut…”. Mai mult, dacă va mai ține lumea, vei fi inspirație pentru generațiile următoare. În toate lucrurile, lucrează în așa fel încât urmașii tăi să fie mândri de tine!

Mai bun este sfârșitul unui lucru decât începutul lui(Eclesiastul 7:8)

Dumnezeu să-ți dea în toate un început bun și un sfârșit și mai bun!

Comentarii Facebook

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.