Câți ani au stat evreii în Egipt?

Şederea copiilor lui Israel în Egipt a fost de patru sute treizeci de ani.

Exodul 12:40

Raspunsul pare a fi evident: 430 ani. Cei mai multi asa inteleg si asa stiu. Daca te rezumi doar la acest verset, nici nu ai putea intelege altfel. Pana acuma-s vreo 2 ani si eu stiam la fel…

Avem insa o problema cand luam in considerare faptul ca Iochebed, mama lui Moise, era fiica lui Levi. (Exod 6:18-20; Numeri 26:59). Este imposibil deci ca evreii sa fi stat in Egipt 430 de ani, asta insemnand ca Iochebed sa fi trait vreo cel putin 300 de ani.

Ne amintim ca Dumnezeu ii facuse lui Avraam urmatoarea profetie:

Şi Domnul a zis lui Avram: „Să ştii hotărât că sămânţa ta va fi străină într-o ţară care nu va fi a ei; acolo va fi robită şi o vor apăsa greu, timp de patru sute de ani. Dar pe neamul căruia îi va fi roabă, îl voi judeca Eu: şi pe urmă va ieşi de-acolo cu mari bogăţii. Tu vei merge în pace la părinţii tăi; vei fi îngropat după o bătrâneţe fericită. În al patrulea neam, ea se va întoarce aici; căci nelegiuirea amoriţilor nu şi-a atins încă vârful.”

Geneza 15:13-16

Deosebit de relevant pentru mine este ceea ce a inteles un erudit evreu, apostolul Pavel. Consider ca el cunostea mai bine istoria poporului evreu decat oricare dintre noi. Si mai cred de asemenea ca scrierile sale sunt inspirate de Dumnezeu, Cel care stie cel mai bine cum s-a implinit acesta profetie. Inteleg, deci, ca ceea ce spune Pavel nu este doar felul lui de intelegere, ci Dumnezeu ne arata aici cum s-a implinit profetia.

Iata ce zice Pavel:

Scriptura, de asemenea, fiindcă prevedea că Dumnezeu va socoti neprihănite pe Neamuri, prin credinţă, a vestit mai dinainte lui Avraam această veste bună: „Toate neamurile vor fi binecuvântate în tine.” Acum, făgăduinţele au fost făcute „lui Avraam şi seminţei lui.” Nu zice: „şi seminţelor” (ca şi cum ar fi vorba de mai multe), ci ca şi cum ar fi vorba numai de una: „şi seminţei tale”, adică Hristos. Iată ce vreau să zic: un testament pe care l-a întărit Dumnezeu mai înainte, nu poate fi desfiinţat, aşa ca făgăduinţa să fie nimicită de Legea venită după patru sute treizeci de ani.

Galateni 3:8,16-17

Fara a intra in alte amanunte, vedem in acest text ca Pavel intelege ca de la darea fagaduintei lui Avraam pana la venirea legii (pe muntele Sinai) sunt 430 de ani. De notat este ca subiectul principal al discursului lui Pavel nu este “Cat au stat evreii in Egipt?”. El doar face aceasta remarca, fara sa dea aici explicatii tuturor elementelor din profetie (de ex: care sunt cele patru generatii).

Cand este inceputul acestei perioade de 430 de ani? Sau altfel zis: Cand a primit Avraam fagaduinta despre care vorbeste Pavel?

Domnul zisese lui Avram: „Ieşi din ţara ta, din rudenia ta şi din casa tatălui tău şi vino în ţara pe care ţi-o voi arăta. Voi face din tine un neam mare şi te voi binecuvânta; îţi voi face un nume mare şi vei fi o binecuvântare. Voi binecuvânta pe cei ce te vor binecuvânta şi voi blestema pe cei ce te vor blestema; şi toate familiile pământului vor fi binecuvântate în tine. Avram a plecat, cum îi spusese Domnul, şi a plecat şi Lot împreună cu el. Avram avea şaptezeci şi cinci de ani când a ieşit din Haran.

Geneza 12:1-4

Avem pana acum aceste date1:
– In jurul varstei de 75 de ani, Avraam primeste fagaduinta. Aceasta marcheaza, spune Pavel, inceputul perioadei de 430 de ani.
– Pavel ne spune ca perioada de 430 de ani se incheie odata cu venirea Legii la Sinai.
– Mai avem o profetie care ne spune ca 400 de ani samanta lui Avraam va fi straina si prigonita. Aceasta perioada de 400 de ani incepe cu 30 de ani mai tarziu decat cei 430 de ani, deci in jurul varstei de 105 ani a lui Avraam.

Dar oare ce a marcat inceputul prigonirii semintei lui Avraam? La varsta de 105 ani, Isaac avea 5 ani (Geneza 21:5). Aceasta este perioada in care Pavel considera ca Ismael l-a prigonit pe Isaac, samanta lui Avraam:

Şi, cum s-a întâmplat atunci, că cel ce se născuse în chip firesc prigonea pe cel ce se născuse prin Duhul, tot aşa se întâmplă şi acum. Galateni 4:29

Copilul s-a făcut mare şi a fost înţărcat. Avraam a făcut un ospăţ mare în ziua când a fost înţărcat Isaac. Sara a văzut râzând pe fiul pe care-l născuse lui Avraam, egipteanca Agar. Geneza 21:8-9

Daca asta poate fi interpretata ca prigonire a samantei lui Avraam – si invatatul Pavel asa intelege! – atunci noua nu ne ramane decat sa numaram cele patru generatii2 cuprinse in profetie:

  1. Isaac prigonit de Ismael
  2. Iacov fuge de Esau si mai tarziu fuge de Laban (amadoi voiau sa-i ia viata)
  3. Iosif este vandut de fratii sai in Egipt, iar pe urma toti fratii sai ajung in Egipt
  4. Urmatoarea generatie paraseste Egiptul

Si totusi cum ramane cu versetul din Exod?

Sunt doua interpretari:
– Atunci cand Moise scrie Exodul,  Palestina era considerată o parte a imperiului egiptean. Asadar, la acel moment nu era ciudat ca Moise sa includa in termenul de “Egipt” si Cannanul (perioada cat “samanta lui Avraam” a fost straina in Canaan).
– Traducatorii LXX-ei au inclus în mod specific în cuprinsul acestei perioade timpul călătoriei lor în ţara Egiptului şi ţara Canaanului. In romana, de asemenea sunt cateva traduceri care redau asa versetul din Exod 12:40:

Șederea fiilor lui Israel în Egipt și’n țara Canaanului a fost de patru sute treizeci de ani. (Bartolomeu Anania)

Iară lăcuirea fiilor lui Israil, carea au lăcuit în pământul Eghiptului și în pământul Hanaan, au fost ani patru sute și treizeci. (Biblia de la Blaj)

Timpul însă, cât fiii lui Israel și părinții lor au trăit în Egipt și în țara Canaan, a fost de patru sute treizeci de ani. (Biblia ortodoxa sinodala)

Si pana la urma, cat au stat in Egipt?

De la primirea fagaduintei (Avraam la 75 de ani) pana la venirea lui Iacov in Egipt sunt 215 ani. Vezi Geneza 21:5; 25:26; 47:9. Asadar, in Egipt au stat 215 ani.

Note:
1. Datele pot varia putin. Nu stim exact cat a trecut de la darea fagaduintei pana cand a Avraam a pornit la drum la varsta de 75 de ani. Textul ne sugereaza ca nu a trecut mult. La data de incheiere a celor 430 de ani, in Exod se ia ca punct de reper iesierea din Egipt, iar Pavel vorbeste despre venirea Legii. In fapt, legea le-a fost data la 3 luni dupa iesirea din Egipt (Exod 19:1), ceea nu altereaza numaratoarea anilor.
2. Pot exista unele obiectii la indentificarea celor patru generatii. Insa nu am gasit o interpretarea mai buna decat aceasta.

PS. Gasesti aici re-interpretari ale unor versete interpretate in general gresit.

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.