Salina Slănic, Prahova – dec. 2021

In a doua zi de Craciun, o zi ploioasa, am ales sa vizitam salina de la Slanic, Prahova.

Accesul in salina se face cu microbuse, drumul prin tunel pana la intrarea in salina fiind de 3.1 km. A existat si un lift cu care se putea cobori in 90 de secunde, dar a avut loc un accident in 2014 si de-atunci nu s-a mai reparat liftul.

Intrarea in salina se face pe poarta din imaginea de mai jos. Odata intrat, cand privesti cat de mica pare poarta si te gandesti ca probabil e singura cale de iesire, iti vin parca si alte ganduri…

In interiorul salinei, gasim aceste informatii oficiale pe un panou.

Locul este impresionant, partea vizitabila fiind cateva camere dispuse in jurul unui imens stalp care sustine salina. Exista si un loc amenajat cu paturi pentru odihna. Din loc in loc, vei gasi pe pereti si unele sculpturi in sare.

Mi-a placut tare mult ce frumos se vad straturile de sare. In imaginea de mai jos se vede tavanul salinei, iar imediat sub tavan se pot vedea niste “trotuare” suspendate. Am inteles ca doar personalul minei are acces acolo, pentru inspectia periodica.

Nu stiu daca aici e liftul cu pricina, dar este o structura interesanta:

Un loc deosebit este lacul si cascada, loc de poze. Perioada in care am fost noi a fost de Craciun, dar si destul de recent dupa festivitatile de 1 decembrie. De aceea, la tot pasul am gasit lumite de Craciun si tricoloruri de român.

Sunt si cateva exponate care ne ajuta sa ne facem o imagine despre cum s-a exploatat sarea.

Apoi, ca sa vezi ca sarea nu-i doar de mancat, vei gasi si cateva sculpturi in sare.

In Sala Genezei vei gasi busturile lui Decebal si Traian, peste care vegheaza cel al lui Burebista. Toate acestea sunt strajuite de lupii dacici.

Ce m-a impresionat tare de tot este ca in salina, sus de tot pe un perete inalt, este pastrata o Stea cu secera si ciocan cu inscriptia “Proletari din toate tarile, uniti-va! Traiasca clasa muncitoare!”. Asa ceva n-am mai vazut in nici o alta salina!

Clasa muncitoare, mandra ca un soare
Mandra ca un munte de fier (tare)
Clasa ne-ndrumeaza si ne lumineaza
Glasu-i se inalta victorios, pan’ la cer

Mare ca un munte de fier
Soare pe un munte de fier
Tare ca un munte de fier

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.