Poticnitorii de profesie

Să nu ne mai judecăm, dar, unii pe alţii. Ci mai bine judecaţi să nu faceţi nimic care să fie pentru fratele vostru o piatră de poticnire sau un prilej de păcătuire.

Romani 14:13

Nu de putine ori cand cineva vrea sa-si impuna o parere sau o practica in biserica apeleaza la aceest verset, aplicandu-l asa: Daca tu nu faci cum cred eu ca ar trebui facut, atunci eu ma voi poticni. Si iata ce spune Scriptura despre cel ce este o poticnire pentru fratele sau!

Din punctul meu de vedere, versetul este denaturat prin aplicarea lui in practica. Avem aici un exemplu clasic de scoaterea unui text din context si transformarea lui in pretext. Capitolul din Romani 14 incepe asa: Primiţi bine pe cel slab în credinţă şi nu vă apucaţi la vorbă asupra părerilor îndoielnice. (Romani 14:11). Pe urma capitolul promoveaza ingaduinta crestina, celor mai tari in credinta cerandu-li-se sa nu faca ceva ce ar putea fi poticnire pentru cei mai slabi in credinta.

Acum gandeste-te: cand ai auzit invocat acest verset, acei ce-l invocau erau slabi in credinta? Din ce am vazut eu, cei care invoca acest verset nu sunt – si nici nu se considera – slabi in credinta. Sunt frati care stiu sa ne dea explicatii convingatoare din Scriptura; ar fi chiar o jignire sa li se spuna ca sunt slabi in credinta. Cred ca insusi faptul ca stii acest verset arata ca nu esti atat de slab in credinta incat sa-l ceri aplicat in cazul tau.

In al doilea rand, versetul este aplicat gresit prin ignorarea semanticii. Cand te poticnesti (te impiedici de ceva) nu o faci intentionat; faptul in sine este ceva ce te ia prin surprindere. Daca tu stii dinainte ca te vei poticni in ceva anume ce face cutare, asta arata cu prisosinta ca esti un poticnitor de profesie: acel care urmareste cum umbla altul, doar pentru a avea un motiv sa se impiedice el insusi.

Pavel mai dezbate acest subiect si in 1 Corinteni 8, iar acolo invatatura este aceeasi: Luaţi seama însă ca nu cumva această slobozenie a voastră să ajungă o piatră de poticnire pentru cei slabi. (1 Corinteni 8:9)

La fel spune si Isus: Dar pentru oricine va face să păcătuiască pe unul din aceşti micuţi, care cred în Mine, ar fi mai de folos să i se atârne de gât o piatră mare de moară şi să fie înecat în adâncul mării. (Matei 18:6)

Recapituland: gresesti atat atunci cand ceri ca un verset sa se aplice ignorand conditiile din context (in acest caz: se vorbeste despre cel slab in credinta), cat si atunci cand il incarci cu o semantica diferita (in acest caz: poticnirea nu este ceva predictibil).

PS. Gasesti aici re-interpretari ale unor versete interpretate in general gresit.

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.