Heruvimii și mânecile lungi

În anul morții împăratului Ozia, am văzut pe Domnul șezând pe un scaun de domnie foarte înalt, și poalele mantiei Lui umpleau Templul. Serafimii stăteau deasupra Lui, și fiecare avea șase aripi: cu două își acopereau fața, cu două își acopereau picioarele, și cu două zburau. 

Isaia 6:1-2

Nu este bine sa mergi la biserica imbracat in camasa cu maneca scurta. De ce? Pentru ca in fata lui Dumnezeu trebuie sa venim cu reverenta. Asta implica sa avem si camasi cu maneci lungi, ca sa avem mainile acoperite. Caci iata si heruvimii cum se prezinta in fata Lui: se acopera!

Asa am auzit de multe ori folosindu-se de acest text…

Dintru bun inceput, ca să nu-ti faci pacate degeaba, trebuie sa spun ca sunt cu totul de acord ca la biserica trebuie sa mergem cu reverenta.

Nu vreau să zic aici ca sunt sau nu sunt de acord cu purtarea de cămăși cu mâneci scurte, ci că nu sunt de acord cu argumentarea unui lucru cu un text care nu vorbește despre subiectul în cauză.

Din punctul meu de vedere, textul în discuție este forțat sa spuna altceva decat ceea ce spune. Iată de ce:

In primul rand, in text este vazut Dumnezeu pe tron. Pavel ne spune ca El “locuiește într-o lumină de care nu poți să te apropii, pe care niciun om nu L-a văzut, nici nu-L poate vedea” (1 Timotei 6:16). Crede-ma, de acel loc nu te poti apropia ca om nici daca ai maneci lungi.

In al doilea rand, daca heruvimii au si maini (si eu cred ca au!) totusi textul spune doar despre acoperirea picioarelor si a feței. Despre maini nu spune! La fel preotilor li se cerea in mod explicit sa-si acopere picioarele pana la glezne: “Fă-le izmene de in, ca să-și acopere goliciunea, de la brâu până la glezne.” (Exod 28:42) si capul cu scufii (chiar daca nu se cerea acoperirea feței): Fiilor lui Aaron să le faci tunici, să le faci brâie și să le faci scufii, spre cinste și podoabă. (Exod 28:40).

In cele din urma, strict din punct de vedere al interpretarii unui text, trebuie sa cautam texte care se aseamana cel mai mult conditiei noastre. In acest caz, decat sa cautam ca noi – oameni de pe pamant – sa imitam pe heruvimii din ceruri, poate ar fi mai indicat sa gasim in Biblie indicatii care au legatura cu oamenii care vin in prezenta lui Dumnezeu. Iata, una destul de clara: “Ei vor intra în Locașul Meu cel Sfânt, se vor apropia de masa Mea ca să-Mi slujească și vor fi în slujba Mea. […] Vor avea pe cap și scufii de in și izmene de in pe coapsele lor, nu se vor încinge cu ceva care să aducă sudoarea.” (Ezechiel 44:16, 18)

Decat sa fortam versetul din Isaia care NU vorbeste despre acoperirea mainilor, n-ar fi mai frumos sa se propovaduiasca ca EL a cerut ca in casa Lui sa folosim imbracaminte de in? Si ca nici lui Dumnezeu nu-i place transpiratia?…

PS. Gasesti aici re-interpretari ale unor versete interpretate in general gresit.

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.