„Te rog, să nu fie ceartă între mine şi tine şi între păzitorii mei şi păzitorii tăi, pentru că suntem fraţi.” Geneza 13:8
1. Initiativa :: „(eu) te rog” :: Cand simti ca relatia cu fratele tau incepe sa se strice, vei lua initiativa de a face ceva, chiar daca nu esti tu vinovat. Nu vei astepta ca el sa vina la tine cu iertaciuni.
2. Atitudine :: „te rog” :: Pe cel care iti este frate, il vei respecta; si aceasta se va vedea si din felul cum i te adresezi. Mai mult, nu vei considera o injosire sa-l rogi ceva. Nu ti se va parea prea umilitor sa recunosti ca esti „la mila lui”.
3. Propunere :: „sa nu fie cearta” :: Nu te vei simti confortabil sa fie cearta intre tine si fratele tau. Cearta nu-si are locul intre voi.
4. Intaietate :: „între mine şi tine” :: In caz ca relatia cu fratele tau a avut de suferit, nu-l vei considera pe el ca fiind „capul rautatilor”. Nu el, ci tu – tu esti pe primul loc. Asta da intaietate!
5. Influenta :: „între păzitorii mei şi păzitorii tăi” :: Esti constient ca ceea ce este intre tine si fratele tau se rasfrange si asupra celorlalti? Daca intre tine si el este cearta, cearta va fi si intre ai vostri. Daca intre tine si el este pace, pacea se va revarsa si asupra oamenilor intre care sunteti.
6. Consecinta :: „pentru ca suntem” :: Lipsa certei intre voi nu trebuie sa fie cu un scop („ca sa fim”), ci o consecinta naturala a ceea ce sunteti („pentru ca suntem”).
7. Argument :: „suntem frati” :: Avraam lasa argumentul suprem la sfarsit: „frati”. Sunteti frati, de aceea cearta nu are ce cauta intre voi. Nu pentru ca sunteti buni, nu pentru ca va credeti sfinti, nu pentru ca tineti sabatul, nu pentru ca mergeti mereu la biserica… ci pentru ca sunteti frati! Si pentru ca aveti un Frate mai mare!
Iar cand iti dai seama ce implica faptul ca esti fratele Fratelui mai mare, toate celelalte le vei dori, le vei cauta si vei alerga dupa ele.