Legea pentru împărat și Solomon

Deuteronom 17:14-20 cuprinde Legea pentru imparat, lege care prevedea urmatoarele:

  1. Sa fie ales de Dumnezeu
  2. Sa fie din popor, nu strain
  3. Sa nu aiba multi cai
  4. Sa nu intoarca pe popor in Egipt
  5. Sa nu aiba multe sotii
  6. Sa nu stranga bogatii
  7. Sa citeasca zilnic Legea
  8. Sa nu se inalte mai sus de fratii sai
  9. Sa pazeasca toate poruncile
  10. Sa fie influenta buna pentru familie si popor

Am putea imparti aceste prevederi in doua categorii: conditii ce trebuiau indeplinite de ceilalti pentru desemnarea imparatului (primele doua) si ce trebuia sa faca imparatul (restul prevederilor).

Solomon a fost cel mai stralucit imparat al lui Israel. Cand am citit Legea pentru imparat din Deuteronom mi-a sarit gandul la el. Stiind ca marea lui stralucire a fost umbrita de o apostazie la fel de mare, m-am gandit sa urmaresc daca in Legea pentru imparat sunt prevederi pe care Solomon le-a incalcat.

Primele doua prevederi au fost indeplinite intocmai: (1) Solomon a fost ales de catre Dumnezeu si (2) era din poporul Israel, era de viță nobila, fiul marelui David.

Sa vedem acum daca a implinit Solomon celelalte prevederii ale legii, cele pentru care era direct raspunzator el:

  • Sa nu aiba multi cai: Solomon a strans care si calarime; 1400 care, 12000 calareti, 4000 iesle (2 Cronici 1:14, 9:25).
  • Sa nu intoarca pe popor in Egipt: Nu a adus pe popor in Egipt, dar a adus Egiptul in casa lui luand-o pe fiica lui Faraon de sotie (1 Împăraţi 3:1; 7:8).
  • Sa nu aiba multe sotii: 1000 de sotii (1 Imparati 11:1-3, Eclesiastul 2:8)
  • Sa nu stranga bogatii: Venitul anual era de 666 talanti de aur, plus venit din negustorie (1 Imparati 10:14-15)
  • Sa citeasca zilnic Legea: Nu-mi amintesc sa ni se spuna in mod direct daca a implinit asta sau nu. Faptul ca a rostit 3000 de pilde si a compus 1005 cantari (1 Imparati 4:32) ne arata ca intr-o perioada a fost aplecat spre cele sfinte. Insa, despre o alta perioada, insusi Solomon ne spune care au fost demersurile lui de cautare a sensului vietii: “Am hotărât în inima mea să-mi înveselesc trupul cu vin, în timp ce inima mă va cârmui cu înţelepciune, şi să stărui astfel în nebunie” (Eclesiastul 2:3). Nu prea seamana cu a citi zilnic Legea.
  • Sa nu se inalte mai sus de fratii sai: Opulenta meselor regale (1 Imparati 4:22-23) si luxul in care traia (1 Imparati 10:16-23) ne arata ca s-a inaltat mult mai sus de fratii sai. Nu doar ca s-a inaltat mai sus de ei, dar pe ei i-a oprimat. Truda cu care a fost asigurat acest lux era vie in amintirea poporului (1 Împăraţi 12:4: „Tatăl tău ne-a îngreuiat jugul; acum tu uşurează această aspră robie şi jugul greu pe care l-a pus peste noi tatăl tău.” 1 Împăraţi 12:4), a fost confirmata de fiul sau („Tatăl meu v-a bătut cu bice.” 1 Împăraţi 12:14) si a fost in parte rabunata prin omorarea mai marelui peste biruri (1 Imparati 12:18).
  • Sa pazeasca toate poruncile: Apostazia in care s-a adancit Solomon a fost grozava, citeste si uimeste-te: 1 Imparati 11:4-10. Nu vrem sa cautam greseli la oamenii mari, dar – ca si in cazul lui Adam si Eva – ne-am putea intreba: Exista porunca din Decalog pe care Solomon sa n-o fi incalcat?
  • Sa fie influenta buna pentru familie si popor: Desi Solomon se intoarce la Domnul in ultima parte a vietii lui, altarele zidite de Solomon dainuesc in timp. Ele vor fi inlaturate abia pe timpul lui Iosia (2 Imparati 22:10-13), dupa ce Ahaz isi va fi adus aici copiii jertfa (2 Cronici 28:3).

In general, se spune ca in cazul lui Solomon greseala capitala a fost casatoria interzisa. Insa am vazut ca asta este doar o problema (probabil ca cea mai mare) din multe altele; in fapt, nu exista prevedere in Legea pentru imparat pe care Solomon sa n-o fi incalcat.

Învățături și avertismente pentru noi

  1. Alegere: Chiar daca esti ales de Dumnezeu, poti sa apostaziezi. Alegerea nu este predestinare.
  2. Religie: Dumnezeu are doar fii, nu nepoti. Nu te baza pe faptul ca tatal tau a fost copilul preaiubit al Domnului, asigura-te ca Dumnezeu este Tata si pentru tine.
  3. Uitare: Fiecare om are Egiptul lui. Dar odata parasita viata veche, uit-o si nu-ti mai aminti de ea. Nu te intoarce in Egipt, dar nici nu adu Egiptul la tine. Uita de cele vechi!
  4. Valori: Oricat ai fi de bogat, nu-ti pune increderea in avutii. Fa din Dumnezeu comoara ta.
  5. Traire: Mai mult decat ceea ce faci, conteaza ceea ce esti. Teoria ca teoria, dar practica da viata. Insa ingrijeste-te de ceea ce esti: daca esti pom bun, vei aduce roade bune. Unul inaintea ta a compus cantari, a spus pilde, a cules proverbe, a scris carti sfinte, a zidit un Templu; si totusi a apostaziat. Daca esti, atunci faci. Nu te bizui pe faptele tale bune din trecut: cauta zilnic sa fii ceea ce esti chemat sa fii!
  6. Smerenie: Oricine ai fi, nu te pune in pozitia care era interzisa chiar si unui imparat – nu te crede mai presus de fratii tai. Umbla smerit cu Dumnezeul tau! (Mica 6:8)
  7. Intelepciune: Oricat de intelept ai fi, nu te bizui pe intelepciunea ta; cauta intelepciunea de sus, studiind zilnic Cuvantul. Asta te va feri de pacate (Psalmi 119:11).
  8. Influenta: Influenta ta se intinde mai mult decat traiesti. Daca ar fi sa mai fie lume, ce ramane in urma ta?

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.