Prin Eden in răcoarea zilei

Atunci au auzit glasul Domnului Dumnezeu care umbla prin grădină în răcoarea zilei: şi omul şi nevasta lui s-au ascuns de faţa Domnului Dumnezeu printre pomii din grădină.

Geneza 3:8

Multi inteleg ca expresia “racoarea zilei” din acest verset se refera la dimineata. De multe ori am auzit folosindu-se expresia “racoarea diminetii”. De unde si pana unde, nu stiu! De ce dimineata si nu seara?

Sa ne amintim contextul:
– Dumnezeu spusese omului sa nu manance din Pomul cunostintei binelui si raului
– Dumnezeu a spus ca in ziua in care omul va manca din pom, in aceeasi zi va muri
– Omul mananca din pom
– Dumnezeu il cauta pe om in racoarea zilei
– Omul trebuia sa moara, dar s-a gasit o solutie: moare un miel in locul lui (prima jertfa)
– Dumnezeu ii face omului haine din piele, pentru ca omul isi pierduse haina de lumina

Daca “racoarea zilei” inseamna dimineata, atunci aceasta aduce cu sine si urmatoarele:
– moartea, pedeapsa pentru pacat, apare a doua zi, nu in aceeasi zi cum declarase Dumnezeu
– Dumnezeu il lasa singur pe om o noapte pentru a-l cauta maine.
– omul ramane o noapte doar in sorturile de frunze de smochin, in timp ce constatarea Domnului era ca omul are nevoie de haine de piele.

Nu mi-L imaginez pe Dumnezeu asa, ci mai degraba cred ca “racoarea zilei” inseamna seara: adica Dumnezeu n-a lasat sa treaca ziua pana cand l-a cautat pe om! Cred ca aici isi are originea expresia “jertfa de seara”, pe care o intalnim de-a lungul Bibliei, dar n-am gasit vorbindu-se despre “jertfa de dimineata” (ca expresie textuala).

Aceeași expresie în alte versete

Expresia “racoarea zilei” nu este o expresie foarte folosita in Biblie, dar totusi mai apare in inca doua texte. In amandoua celelalte locuri, expresia face referire la seara.

Până la răcoarea zilei şi până la lungirea umbrelor, întoarce-te!… Iubitule, sari ca o căprioară sau ca puiul de cerb peste munţii ce ne despart. Cântarea Cântărilor 2:17

Voievozii tăi sunt ca lăcustele, mai marii tăi ca o ceată de lăcuste care tăbărăsc în dumbrăvi pe răcoarea zilei: când răsare soarele, zboară, şi nu se mai cunoaşte locul unde erau. Naum 3:17

Același verset în alte traduceri

In nici o traducere pe care am verificat-o nu apare expresia “racoarea diminetii” (sau ceva care sa faca referire la dimineata); in schimb, am gasit numeroase traduceri care folosesc expresii ce se refera la seara. Asadar, multi traducatori au inteles expresia ca facand referire la seara, si n-am gasit pe nimeni care s-o inteleaga ca referindu-se la dimineata. Iata aceste traduceri:

Bartolomeu Anania, 2001: Şi au auzit glasul Domnului Dumnezeu purtându-se prin rai în boarea amurgului; şi de la faţa Domnului Dumnezeu s’au ascuns Adam şi femeia sa printre pomii raiului.

Biblia de la Blaj, 1795: Şi au auzit glasul Domnului Dumnezeu umblând în raiu după amiiazăzi, şi s-au ascuns Adam şi muiarea lui de faţa Domnului Dumnezeu între pomii raiului.

Ortodoxa Sinodala, 1982: Iar când au auzit glasul Domnului Dumnezeu, Care umbla prin rai, în răcoarea serii, s-au ascuns Adam şi femeia lui de faţa Domnului Dumnezeu printre pomii raiului.

Biblia Romano-Catolica, 2013: Şi au auzit glasul Domnului Dumnezeu care se plimba prin grădină în adierea vântului de după-amiază şi s-au ascuns bărbatul şi femeia lui din faţa Domnului Dumnezeu printre pomii grădinii.

Regele Carol II, 1939: Şi au auzit umbletul Domnului Dumnezeu, care se plimba în adierea serii prin grădină, şi s’au ascuns Adam şi femeia lui, de faţa Domnului Dumnezeu printre pomii grădinii.

Nova Vulgata, 1979: Et cum audissent vocem Domini Dei deambulantis in paradiso ad auram post meridiem, abscondit se Adam et uxor eius a facie Domini Dei in medio ligni paradisi.

Karoli Gaspar, 1590: És meghallák az Úr Isten szavát, a ki hűvös alkonyatkor a kertben jár vala; és elrejtőzék az ember és az ő felesége az Úr Isten elől a kert fái között.

PS. Gasesti aici re-interpretari ale unor versete interpretate in general gresit.

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.