Portretul unui blândoi: Isaac

Isaac este unul din personajele biblice al carui nume a fost prevestit dinainte. Nu doar prin aceasta a fost un om deosebit, ci pentru ca a fost fiul mult asteptat al lui Avraam.

In acest articol vom vorbi despre blândoșenia lui Isaac; sunt lucruri pe care Scriptura ni le arata, dar pe care nu le vei auzi spuse in predici de la amvoane. Definim blândoșenia ca fiind blandețea exagerata, mult mai mult de cat se cere. Blândoi este omul care sufera de blândoșenie.

Copilăria și tinerețea

Inca de cand era mic, putem vedea ca Isaac era un copil deosebit de bland. Doua episoade ne sunt relatate din prima parte a vietii sale:

Înțărcarea lui Isaac: Geneza 21:9-10

Nu ni se spune care este motivul pentru care ar fi ras Ismael de Isaac1. Daca si atunci copiii ar fi fost cum sunt azi, probabil un motiv pentru care a ras Ismael de Isaac ar fi putut fi pentru ca acesta din urma era mai linistit, mai retras, mai nereactiv. Adica mai blândoi. Chiar dacă nu acesta a fost motivul, cred ca solutia aleasa (a-l indeparta pe Ismael pentru ca Isaac sa fie in siguranta) i-a pus bazele blândoșeniei.

Jertfirea lui Isaac: Geneza 22:9

Pe drept cuvant, un adolescent care este atat de supus tatalui sau poate fi laudat pentru o ascultare deosebita. Insa cred ca faptul ca nu a reactionat in nici un fel poate fi de asemenea catalogat si ca o oarecate doza de blândoșenie.

Viața de familie

In viata de familie a lui Isaac, de asemenea regasim unele detalii care-l caracterizeaza ca blândoi.

Căsătoria lui Isaac: Geneza 24

Casatoria lui este cel mai comentat eveniment din viata sa; se aminteste despre casatoria lui Isaac in multe predici la nunti, de asemenea in cantari de nunta2. Unii par chiar sa faca un ideal din aceasta casatorie, nostalgici fiind dupa astel de vremi. In afara de faptul ca in Biblie nu ne mai este relatata nici o casatorie care sa se fi facut in acest mod, e necesar sa mai remarcam cateva lucruri:

  • Isaac se casatoreste la 40 de ani (Geneza 25:40). Suntem constienti ca atunci oamenii traiau mai mult, dar daca nu era asa blândoi, o putea face mai repede poate.
  • Initiativa casatoriei o are Avraam, cel mult inaintat in varsta. Cand a vazut ca Isaac cel blândoi nu prea da semne ca ar vrea sa se insoare, rezolva el problema.
  • Cugetator pe camp (Geneza 24:63): asta era ocupatia lui Isaac, ceea ce-l descrie cu prisosinta ca blândoi. La drept vorbind, cand stii ca vei mosteni toata averea tatalui Avraam, iti permiti sa meditezi pe campuri…
Conducerea familiei
  • Imediat dupa nunta, o duce pe Rebeca in cortul mamei sale (Geneza 24:67), mangaindu-se astfel pentru moartea mamei sale. Cu alte cuvinte, era atat de blândoi si mămos, incat Rebeca ia locul mamei sale. De aici incepe viata lui de ascultare de Rebeca, neiesindu-i niciodata din cuvant.
  • Desi discutiile despre cine conduce o familie nu ar trebui sa fie atat de importante, Biblia ne arata cum era in familia lui: Isaac se ruga de fiu-sau (Geneza 27:3: “te rog”), in timp ce Rebeca poruncea (Geneza 27:8: “fa ce-ti poruncesc”). De altfel criteriul care a dus la alegerea Rebecai a fost chiar acesta: sa faca mai mult de cat i se cere, sa fie o femeie cu initiativa – daca i se cere o cana cu apa, sa scoata apa si pentru camile.
  • Tot Rebeca este cea care pune la cale plecarea lui Iacov de acasa (Geneza 27:42-46) si prezinta apoi situatia lui Isaac in asa fel incat el sa creada ca el este cel care are inițiativa. Caci oricat ar fi de blândoi un barbat se simte bine sa creada ca el conduce…
Adrenalină din aventurile altora: Geneza 25:28

De la microbistii care urmaresc meciurile din fotoliu pana la iubitorii de munte care admira muntele pe sticla (sau cel mult facand auto-turism) toti au acceasi problema: prefera sa se bucure pasiv, adrenalina le vine urmarindu-i sau ascultandu-i pe altii. Nimic nou sub soare: asa era si Isaac.

El, care se indeletnicea cu cugetatul pe camp, il iubea pe Esau pentru ca-i aducea vânat. Si pentru povestirile sale, cred. El iesea pe camp sa cugete, Esau sa vaneze.

Relațiile cu semenii

Mostenirea averii: Geneza 25:5-6

Cum spuneam, inca de cand a fost mic, problemele cu semenii au fost rezolvate prin izgonirea celorlalti. Acelasi lucru se intampla si cu ocazia impartirii averii: Avraam, cunoscandu-i blândoșenia, prefera sa-i indeparteze pe ceilalti de langa el. Probabil pentru ca sa nu-i ia averea (si cand zicem avere, ne putem gandi si la mostenirea spirituala).

Rebeca, sora lui: Geneza 26:7

In Gherar, unde a fugit in timpul foametei, ca sa nu intre in conflict cu cei de acolo, spune despre Rebeca ca-i sora lui. Cam acelasi lucru l-a facut si Avraam, doar ca Sara ii era – intr-un fel – sora.

Isaac și fântânile: Geneza 26:18-22

Neconflictual din fire (ca sa nu zici ca mereu zic blândoi) renunta usor la ceea ce mostenise de la tatal sau. A avut noroc Lot ca a trait in vremea lui Avraam; mă indoiesc ca acest pașnic fiu al sau s-ar fi luptat cu cei patru imparati…

Relația cu Dumnezeu

Isaac are privilegiul de a fi fiul unui om care a avut o viata foarte aproape de Dumnezeu: Avraam. Isaac este credincios, este binecuvantat si binecuvanteaza. Cu toate astea, doar o data se spune despre el ca a zidit altar (Geneza 26:25). El face semanaturi, secera, sapa fantani…

Il apreciem pe Isaac pentru doua lucruri:

Rugaciunea pentru Rebeca: Geneza 25:20-21; 26

Se roaga pentru sotia lui, dar ii ia 20 de ani sa se hotarasca sa faca asta. Asa actioneaza un blândoi: treaca astazi, vie maine…

Se teme de Dumnezeu: Geneza 31:42, 31:57

Iacov, vorbind despre Avraam si Isaac, face o remarca: “Dumnezeul lui Avraam, Acela de care se teme Isaac”. Este clar ca Isaac a avut o relatie buna cu Dumnezeu, se temea de El (imi place sa cred ca face referire la teama sfanta, evlavie), dar in acelasi timp vad ca Avraam avea o relatie personala cu Divinitatea: Dumnezeu era Dumnezeul lui!

Viitorul lui Isaac

Isaac moare la 180 de ani (Geneza 35:28); trecusera patruzeci si ceva de ani de cand i se parea ca ar trebui sa moara. Nu stiu daca aceasta resemnare in fata mortii vine tot din blândoșenie, dar se vede ca nici sa moara nu a putut cand a vrut el.

Dar viitorul unui om credincios nu se termina la groapa!

In predica de pe munte, Mantuitorul rosteste o binecuvantare pentru cei blanzi: Ferice de cei blânzi, căci ei vor moşteni pământul! (Matei 5:5). Dintre toate calitatile pentru care sunt fericitați oamenii in predica de pe munte, probabil ca blandetea este cea mai dispretuita.

Cred ca aceasta fagaduinta se poate aplica si cu privire la Noul Pamant. Cel putin despre Isaac avem asigurarea ca va fi in Imparatia cerurilor: Dar vă spun că vor veni mulţi de la răsărit şi de la apus şi vor sta la masă cu Avraam, Isaac şi Iacov în Împărăţia cerurilor. (Matei 8:11)

Asadar, la urma urmei blândețea in exces (blândoșenia) nu daunează grav sănătații. Poate ca doar ne arata inca o data, daca mai era nevoie, ca mantuirea este darul lui Dumnezeu care se primeste prin credinta si nici printr-un merit omenesc.

Notite:

1) Din textul din Geneza, dupa traducerea lui Cornilescu, nici nu reiese prea clar ca Ismael a ras de Isaac; intelegem asta din Galateni 4:29.
2) Daca nu cunosti cantarea Eleazar dupa mireasa caut-o pe youtube; este de-o lungime considerabila, melodia avand multe stari; cine o poate asculta atent pana la capat merita un premiu consistent.

PS. Daca ai avut rabdare sa citesti pana aici, meriti o explicatie: punctele de vedere exprimate nu sunt nesupuse greselii. Am folosit Biblia ca referinta, dar asta nu inseamna ca interpretarile textului sunt infailibile. Cu atat mai mult cu cat nu sunt teolog… ei stiu mai multe, evident.

Comentarii Facebook

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.