Psalmii și Fiii lui Core

Fiii lui Core n-au murit. (Numeri 26:11)

Nu o data am auzit aducandu-se acestui verset urmatoarea completare: N-au murit, si ca dovada sunt psalmi scrisi de acesti oameni.

Intr-adevar, denumirea de “Fiii lui Core” apare in titlul catorva psalmi. Vezi Psalmii: 42, 44-49, 84, 85, 87, 88.

Completarea nu intru totul gresita. Doar ca este o interpretare “pe scurtatura”. Nu cu fiii directi ai lui Core au legatura pslamii, ci cu urmasii lor. “Fiii lui Core” din Psalmi sunt de fapt stranepoti ai lui Core, capetenia razvratitilor. La fel cum “fiii lui Israel” nu erau considerati doar fiii directi, ci toti descendentii lui Israel (Iacov).

Cel mai de seama dintre fiii lui Core era Heman, cantaretul. Era nepot al lui Samuel. David i-a dat functie de conducere in ale muzicii. El avea 14 fii si 3 fete. Acestia erau denumiti fiii lui Core. Vezi: 1Cronici 15:17; 16:41, 42; 25:4, 5.

Cat despre titlul Psalmilor, in multe alte traduceri apare “Un psalm pentru fiii lui Core” (in loc de “al fiilor lui Core”), de unde ar reiesi ca psalmul in cauza este dat fiilor lui Core pentru a fi cantat, si nu neaparat ar fi compus de ei.

Am ales sa discutam si acest verset pentru ca interpretarea “pe scurtatura” a lui ne arata o boala pe care o avem uneori cand studiem Scriptura: vrem totul repede, cat mai simplu, fara sa facem prea multe sapaturi dupa comoara ascunsa in Cuvant. Si uneori chiar ridicam la rang de virtute asta: e bine ca lucrurile sa fie simple, clare. Doar ca asta poate aduce o oarecare superficialitate in studiu… Multe lucruri nu-s complicate, ci doar insuficient studiate.

PS. Gasesti aici re-interpretari ale unor versete interpretate in general gresit.

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.