Dragostea lui Hristos ne strânge

Căci dragostea lui Hristos ne strânge; fiindcă socotim că, dacă Unul singur a murit pentru toţi, toţi deci au murit. (2 Corinteni 5:14)

Marea majoritate a crestinilor romani inteleg din acest verset ca dragostea lui Hristos ne strange impreuna. Si poate ca se mira de ce nu apare trimitere la versetul “Iată, ce plăcut şi ce dulce este să locuiască fraţii împreună! (Psalmii 133:1)”…

Ei, bine… Nu apare trimitere pentru ca trimiterile nu sunt facute de un roman, pe semne. Putina lume stie ca in text de fapt este vorba despre verbul “constrange” (in sensul: “nu ne da alta posibilitate”): “Caci dragostea lui Hristos ne constrange“.

Constrange la ce? Citeste contextul: capitolul anterior si versetele anterioare. In cazul lor, vei vedea ca enumera greutatile prin care au trecut de dragul Mantuitorului, pana acolo incat s-ar crede ca doar un iesit din minti poate indura.

Desigur, faptul ca versetul nu se refera in mod direct la strangerea impreuna a crestinilor, asta nu inseamna ca strangerea laolalta nu-i esentiala. Exista multe alte versete, care ne arata asta! Despre unele am mai vorbit pe aici.

Am adus in discutie acest verset pentru a sublinia un lucru: uneori, ne scapa intelesuri mai adanci ale unui text datorita traducerilor. De aceea, oridecate ori ai ocazia, compara mai multe traduceri. Eu folosesc traducerea GBV (versiunea Bibliei cunoscuta si sun denumirea “cu triunghi”). Si de cate ori se citeste in public din Biblie, eu urmarind in alta traducere, automat am doua traduceri. Asa am descoperit acest verset, de altfel.

La urma urmei, cred ca orice om poate cunoaste adevarul mantuior folosind orice taraducere. Compararea traducerilor este doar pentru a cunoaste mai mult.

O atitudine aroganta de felul “Avem noi Biblie in romana, traducerea Cornilescu este cea mai buna!” este uneori paguboasa. Cealaltalta extrema este a folosi multe, multe, multe traduceri pentru a alege doar texte care sunt traduse dupa cum iti place (teologi considerati oameni mari fac asa; vezi de exemplu “Viata condusa de scopuri”). Extrema aceasta este periculoasa.

PS. Gasesti aici re-interpretari ale unor versete interpretate in general gresit.

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.