Levitic: Învățături felurite din felurite legi

Citind cartea Levitic vei vedea ca este structurata pe subiecte mari. In primele capitole se face o clasificare a jertfelor, urmata de modul de aducere al fiecarui tip de jertfa. Sunt apoi doua capitole care se ocupa de conscacrarea fiilor lui Aaron, un alt capitol despre clasificarea animalelor, 2-3 capitole despre lepra, alt capitol despre Ziua Ispasirii, un altul despre relatiile imorale etc.

Pe langa aceste subiecte mari, apare insa si capitolul 19 care este intitulat “Felurite legi”. Acestea sunt legi scurte referitoare la chestiuni practice a vietii de zi cu zi, legi din care putem lua si noi invataturi felurile.

Decalogul

Am fost placut surprins sa vad ca toate cele 10 porunci – chiar daca intr-o ordine diferita – se regasesc sub diverse aspecte in aceste “Felurite legi”, dupa cum urmeaza:

  • Porunca 1: Lev. 19:2,37
  • Porunca 2: Lev. 19:4
  • Porunca 3: Lev. 19:12
  • Porunca 4: Lev. 19:3,30
  • Porunca 5: Lev. 19:3
  • Porunca 6: Lev. 19:16
  • Porunca 7: Lev. 19:20,29
  • Porunca 8: Lev. 19:11
  • Porunca 9: Lev. 19:11
  • Porunca 10: Lev. 19:10,20,23

De aici am invatat inca o data ca Decalogul este legea de baza a altor legi, ca Cele 10 Porunci desi sunt exprimate in mod concis, cuprind o multitudine de aspecte.

Parintii si Dumnezeu

Fiecare din voi să cinstească pe mama sa şi pe tatăl său şi să păzească Sabatele Mele. Eu sunt Domnul Dumnezeul vostru. Leviticul 19:3

In Decalog sunt doua porunci la forma afirmativa: porunca a 4-a si porunca a 5-a. Una reglementeaza relatia noastra cu Tatal nostru ceresc, cealalta cu parintii nostri pamantesti. Aici, amandoua sunt puse in acelasi verset. Intr-un anume sens, pentru copilul mic parintii tin locul lui Dumnezeu.

Multumiri primite

Când veţi aduce Domnului o jertfă de mulţumire, s-o aduceţi aşa ca să fie primită. Leviticul 19:5

Cand am facut clasificarea jertfelor, observam ca in cazul jerfei de multumire aveau o mai mare libertate de a-si alege darul; ca si cum atunci cand esti vinovat, nu poti face ce vrei tu. Insa vedem aici ca si atunci cand aduci o multumire Domnului, ea trebuie adusa astfel incat sa fie primita. Desi lucrurile la care trebuiau ei sa fie atenti atunci sunt diferite de cele la care trebuie sa fim atenti noi, principiul este acelasi: Aduceti multumirea astfel incat ea sa fie primita.

Amanarea platii

Să nu asupreşti pe aproapele tău şi să nu storci nimic de la el prin silă. Să nu opreşti până a doua zi plata celui tocmit cu ziua. Leviticul 19:13

Un lucru practic si simplu de inteles: nu trebuie amanata plata lucratorului. Asta era pusa in aceeasi categorie cu stoarcerea prin sila, jaful.

Temerea de Domnul

Să nu vorbeşti de rău pe un surd şi să nu pui înaintea unui orb nimic care să-l poată face să cadă; ci să te temi de Dumnezeul tău. Eu sunt Domnul. Leviticul 19:14

Felul in care ne raportam fata de Dumnezeu se vede in felul cum ne raportam fata de semenii nostri. In nici un pacat (sau aproape nici unul), nu-I facem rau Domnului, ci oamenilor din jurul nostru.

Bârfa și uciderea

Să nu umbli cu bârfe în poporul tău. Să nu te ridici împotriva vieţii aproapelui tău. Eu sunt Domnul. Leviticul 19:16

Barfa este pusa in aceeasi oala cu uciderea. Simplu. Clar. Incredibil, poate.

Nemustrarea pacatosului

Să nu urăşti pe fratele tău în inima ta; să mustri pe aproapele tău, ca să nu te încarci cu un păcat din cauza lui. Leviticul 19:17, GBV

Nu este nici un semn de iubire sa nu mustri pe cel care a pacatuit, dimpotriva este ca si cum l-ai urî. Daca-l iubesti, mustra-l. Daca nu-l mustri te faci partas la pacatul lui.

Sabatul si Casa Domnului

Să păziţi Sabatele Mele şi să cinstiţi Locaşul Meu cel Sfânt. Eu sunt Domnul. Leviticul 19:30

Un lucru important: Pazirea sabatului este asociata cu cinstirea locasului Domnului. Si cum poti cinsti locasul, daca tu nu participi la adunarea din Sabat? Deci, inseamna ca pazirea sabatului include participarea la adunare.

Daca nu e suficient de clar din acest verset, ni se aduc clarificari cateva pagini mai incolo:

Şase zile să lucraţi; dar ziua a şaptea este Sabatul, ziua de odihnă, cu o adunare sfântă. Să nu faceţi nicio lucrare în timpul ei: este Sabatul Domnului, în toate locuinţele voastre. Leviticul 23:3

Fiti sfinti

„Fiţi sfinţi, căci Eu sunt sfânt, Eu, Domnul Dumnezeul vostru.” Leviticul 19:2

Desi cu asta incepea capitolul am lasat-o la urma, in loc de concluzie. Ea le cuprinde pe toate celelalte.

Isus confirma aceasta porunca prin cuvintele Sale: Voi fiţi, dar, desăvârşiţi, după cum şi Tatăl vostru cel ceresc este desăvârşit. Matei 5:48

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.